thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
9 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

polewa, posypka

ciasto

  • 225 g mąka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypty gałka muszkatołowa świeżo starta
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 400 g cukier trzcinowy jasny
  • 320 g oleju
  • 4 jajka
  • 400 g marchewki
  • 475 g orzechów włoskich
  • masło do posmarowania formy do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Marchewkę, pokrojoną na mniejsze kawałki oraz orzechy włoskie włożyć  do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić 10 sek\obroty 5 

    przesypać do dużej miski, (ja używam taką 5 litrową)

    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umyć, wysuszyć

     

     

     

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wbić 4 jajka dodać 120 gram cukru trzcinowego ubijać 6 min /37 st C/ obroty 4

    następnie

    do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  wsypać resztę cukru trzcinowego, ubijać 6 min/obroty 4

     

     

     

  3. Składniki sypkie (mąkę, cynamon, sodę, sól, tartą gałkę muszkatołową)  dodać do masy jajecznej wymieszać 20 sek/ obroty 5

    Dodać olej, wymieszać 20 sek/obroty 5

     

     

     

     

  4. Ciasto z naczynia przelać do miski z marchewką i orzechami, energicznie zamieszać, tak aby dokładnie połączyć składniki.

     

    Rozgrzać piekarnik do 180 'C (termoobieg)

    Blaszkę do pieczenia o boku 18 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto z miski, wygładzić powierzchnię

    piec ciasto w piekarniku około 2 godzin (wbity patyczek powinien być suchy)

  5. Po wyciągnięciu  z piekarnika wystudzić.

     

Porady

Można:

- posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem cynamonowym,

- wykonać lukier (z przepisu podstawowego Thermomixa) i posmarować nim ciasto, a wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi

- albo nic nie robić 

W każdym przypadku smakuje znakomicie tmrc_emoticons.)

Smacznego !!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe

Wydrukuj:

Komentarze