thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
18min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • 100 g ciemnego cukru
  • 200 g Miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 0.5 łyżeczki SODY
  • 2 łyżeczki cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Do naczynia wsypać biały cukier i rozdrobnić 10sek/obr. 9

    2.Dodać ciemny cukier i masło.Utrzeć na puszystą masę 2min/obr.4

     

    3.Dodać jajko i dalej ucierać 1min/obr.4

     

    4.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/Ciasto"Ciasto"

     

    5.Przygotowane ciasto wyjąć (ciasto jest dość miękkie)i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce ok.60min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.

     

    6.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.180st.C przez ok 8min.

Porady

Żeby ciasto szybciej się schłodziło, wrzuciłam je do zamrażalki.

Wałkowałam je częściami ponieważ szybko nabierało temperatury i wtedy przyklejało się do wałka.

Można posypać je cukrem pudrem.

Smacznegotmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka cynamonowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 19, 2018 at 10:33

    Pyszne ciasteczka. Tylko nie wiem, czemu nikt jeszcze nie dopowiedział, żeby dodać więcej mąki (około 50 gr), żeby się ciasto tak nie lepiło i rozrywało tmrc_emoticons.)
    Goście byli zachwyceni.

  • marca 5, 2017 at 20:13
    4.0

    Właśnie dziś miałam chęć na ciasteczka cynamonowe. Zaglądam do Przepisowni no i jesttmrc_emoticons.;-) Zrobiłam i są naprawdę pyszne . Gratuluję przepisu tmrc_emoticons.-D

  • grudnia 23, 2016 at 19:40
    5.0

    Ciasteczka bardzo dobre, rzeczywiście źle się je wałkuje, ale jak się człowiek trochę pomęczy to można potem piękne kształty wykroićtmrc_emoticons.-) Zamiast mąki pszennej dałam żytnią i wyszły przepyszne, ciemniejsze niż na zdjęciu i na pewno zdrowszetmrc_emoticons.-)

  • grudnia 21, 2016 at 10:47
    5.0

    Bardzo smaczne ciasteczka, ale ciasto pod wałkiem rozrywało się Wink więc w dłoniach formowałam kuleczki i na blaszce lekko ciasteczka spłaszczałam Love przepis polecam, bo ciasteczka są pyszne i szybko się robią Party

  • grudnia 17, 2016 at 17:12

    Wspaniałe ciasteczka, kruchutkie, delikatniutkie, ten cukier trzcinowy chrupie