- TM 31
Składniki
Buleczki drozdzowe z makiem
- 80 g drożdży świeżych
- 1/4 litra mleka
- 75 g cukru
- 125 g masla ekstra lub margaryny
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 zoltko
- 1 cukier waniliowy
- 650 g mąki tortowej
- 1/2 puszki masy makowej, np. Bakalland-nadzienie
- 1 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
- 1 jajko rozbeltane do smarowania bulek
- cukier puder do lukru
- 10 kropli olejku migdalowego do lukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie skladniki na ciasto oprocz maki i masy makowej wlozyc do naczynia 2,5 min,. 50 st.C , obr.2
dodac make , wyrabiac 2 min. interwal.
Zostawic do wyrosniecia , az ciasto zacznie" wychodzic" z naczynia
Wyrosniete ciasto podzielic na 2-3 czesci . Walkowac na ok. 1 cm.
Rozsmarowac mase makowa na 1/2 czesci placka , psmarowac brzegi bialkiem , zwinac w rulon i pokroic go na 6 cm kawalki , Kazda bulke lekko docisnac tepa czescia noza przez srodek , aby boki lekko sie uniosly i pokazalo sie nadzienie.Ulozyc bulki na blasze do pieczenia ,poczekac do wyrosniecia , az podwoja swoja wielkosc.
Rozgrzac piekarnik do180 st.C
Kazda bulke posmarowac rozbeltanym jajkem i piec ok. 20 min. do zrumienienia.
Gorace bulki posmarowac lukrem (cukier puder , troche goracej wody i olejek)
wykonanie ciasta
Porady
Mozna do tych bulek wykorzystac inne nadzienia np.cynamonowe , marmolade , nutelle, serowe , itp.
Idealne skladniki na makowce (najpierw smaruje caly placek bialkiem i na to daje mase makowa.)
Samo ciasto wykorzystuje do placka drozdzowego z kruszonka.
Jednym slowem jest to ciasto uniwersalne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze