Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 10 gramów oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki z tapioki, (jako zamiennik jajka)
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- 50 gramów mąki żytniej razowej
- 200 gramów mąki pszennej
- 300 gramów wody gazowanej
- 300 gramów mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu TM umieszczamy wszystkie składniki według podanej kolejności. Mieszamy 30 sek/"Obroty wsteczne" /obr 4. Zostawiamy ciasto na chwilę.
Po tym czasie sprawdzamy czy konsystencja jest odpowiednia, ewentualnie możemy dodać trochę wody jeśli ciasto zbyt zgęstnieje.
Naleśniki smażymy z obydwu stron na teflonowej patelni bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników o średnicy 28 cm, otrzymałam 8 szt. naleśników.
Porady
Mąka z tapioki jest zamiennikiem jajka, oczywiście można dodać zamiast tego jajko, kontrolując jedynie konsystencję uzyskanego ciasta.
Woda gazowana dodaje lekkości naleśnikom, ale można ją zastąpić normalną wodą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?