Składniki
pasta
- 2-3 cebule, pokrojona na ćwiartki
- 25 gramów oliwy
- sól
- pieprz
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 200 gramów pestek dyni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do Thermomixa wkładamy cebulę i kroimy 5 sek/obr 4
Dodajemy masło i dusimy ok. 3 min/Varoma/obr 2. W zalżnosci od ilości dodanej cebuli czas możemy przedłużyć bądż skrócić, aby cebula była zeszklona.
Pestki dyni odcedzamy przy użyciu koszyczka i wkładamy do Thermomixa. Dodajemy szczyptę pieprzu i sól do smaku i rozdrabniamy przy użyciu kopystki ok 1 min/ obr zwiększamy stopniowo 1-6.
Poprzedniego wieczoru odważamy 200 g pestek dyni i w osobnym naczyniu zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na całą noc.
Pasta
Przygotowanie pestek dyni (dzień wcześniej)
Porady
Aby urozmaicić smak można dodać również czosnek (razem z cebulą).
W zależności od upodobań pasta może miec różny stopień zmielenia.
Doskonała do kanapek, sama, z pomidorem czy wędliną. Również jako dip, do chrupkiego pieczywa, grzanek, krakersów i in.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pasta pyszna. Zmodyfikowałam troszkę przepis i dodałam 100g dyni i 100g słonecznika.