Składniki
Tortownica 26cm
- 200 gramów masla zamrozonego w kawalkach
- 200 gramów maki (2/3 pszennej i 1/3 krupczatki)
- 10 gramów soli
- 20 gramów lodowatej wody + 20g, w razie potrzeby
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo, make i sòl: 40sek / obr 4-5. Kontynuujac na obr 5- stopniowo dodawac lodowata wode przez otwòr przykrywki. Jesli sie chce bardziej miekkie ciasto, mozna dodac jeszcze 10g-gòra 20g, wody- nie przekraczajac jednak tej ilosci!!! Wyjac ciasto, rozwalkowac cienko na prostokat, wkladajac miedzy 2 arkusze papieru kuchennego. Zdjac 1 papier, ciasto zlozyc na 3 (2 boki do srodka, jedno na drugie). Wlozyc do lodòwki na 15min. Powtòrzyc operacje jeszcze 3 razy. Uzywac.
Porady
Manipulowac ciastem jak najmniej, by bylo zimne (nie moze sie "rozgrzac"). Po ostatnim "zlozeniu" wlozyc najpierw do lodòwki, a potem uzywac. Jesli sie nie uzywa od razu, rozwalkowane, na 1 arkuszu papieru, zwinac jak nalesnik i przechowywac w lodòwce ( max kilka dni).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mi też ciacho nie wyszło jako takie typowe francuskie, ale nie jest najgorsze. Następnym razem dodam troszkę mniej soli, bo dla mnie za słone. Ogólnie przepis dobry.
ciasto zrobione i upieczone... nie wyszło takie jak oczekiwałam. nie rozwarstwiło się podczas pieczenia. ale ogólnie ciasto kruche i smaczne, wyczówalny słonawy smak. może źle wykonałam przepis i dlatego nie wyszło takie jak powinno. następnym razem wypróbuję tradycyjny przepis
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Nie ma za co
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
dzięki wielkie jutro robię
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/