Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 11/05/22
Składniki
- 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
- 200 g selera naciowego
- 250 g marchewki
- 100 g cebuli
- 100 g pomidorów
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g grzybów, świeżych, lub świeżych pieczarek
- 1 liść laurowy, suszony
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych, (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
- 4 gałązki pietruszki, świeżej
- 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 30 g białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
- Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
- Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego bulionu. Jest niesłychanie potrzebny do wszystkiego, do zup, do sosów, do mięs, do gulaszu. No po prostu jest rewelacyjny. Zamiast parmezanu dałam za pierwszym razem zwykłą goudę startą na tarce, a za drugim razem 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych. Pycha.
PaulinaR87: Ile i jakich dała pani suszonych warzych?
PaulinaR87: ile dałaś koncentratu?
Czy trzeba dodac szałwię bo u mnie nigdzie nie ma nawet suszonej
kami_milka:Witam zamiast parmezanu można dodać 30g nieaktywnych płatków drożdżowych.
Polecam
Czy ktoś wekował lub pasteryzował ten bulion na zimę?
Witam!
Czy może ktoś z Was się orientuje czy można wykonać koncentrat bez soli i parmezanu? Jeżeli tak to w jaki sposób przechowywać? Ze względów zdrowotnych i na małe dziecko musim ograniczyć sól do minimum. Do tej pory robiłam bulion bez thermomixa i wekowałam, ale forma koncentratu byłaby zdecydowanie wygodniejsza.
Super przepis
Witam, jestem nową użytkowniczką Thermomix'a. Chciałam zapytać ile można przechowywać taki koncentrat w lodówce i czy można go np. zamrozić w pojemnikach na lód i dodawać bezpośrednio do potraw. Robi tak ktoś z Was?
Pozdrawiam,
Ania