thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Koncentrat bulionu azjatyckiego

  • 2 gwiazdki anyzu (cale)
  • 1 czubate łyżeczki ziarenek pieprzu (np .czerwonego)
  • 1-2 lasek cynamonu
  • 125 g selera naciowego, pocietego na 2 cm kawalki
  • 125 g marchewki, pocietej na 2 cm kawalki
  • 30 g korzenia swiezego imbiru, pocietego na 1-2 cm kawalki
  • 30 g ząbki czosnku
  • 600 g wody
  • 150 g Sòl morska

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Koncentrat bulionu azjatyckiego
  1. 1. Wrzuc wszystkie suche skladniki (sol,anyz,pieprz,cynamon)-30 sec/ obroty 92. Dodaj czosnek i imbir - 7 sek/ obroty 73/ Dodaj seler naciowy i marchewke - 10 sek/ obroty 74/ Zbierz ze scianek za pomoca kopystki5/ Dodaj wode6/ Gotuj 20 min/ Varoma/obr.1 . Na gorze postaw koszyczek zamiast miarki7/ Zaloz miarke i zmiksuj 1 min/ obroty 108/ Wloz do wysterylizowanych sloiczkow i trzymaj w lodowce przez kilka miesiecy Przepis ten znalazlam szukajac innych przepisow na stronie UK Thermomix i przetlumaczylam go.  

Porady

Warto na pewno dodac na przykla swieza kolendre

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bulion azjatycki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?