- TM 21
Składniki
masę solną
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 330 g wody
- 500 g soli
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Sól wsypujemy do thermomixa i ustawiamy czas 20 s/ obr. 10.
2. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksujemy całość około 15s na obrotach 6.
3. Dodajemy wodę, olej i wyrabiamy ciasto na interwale przez około 3 minuty.
4. Ciastolina gotowa.
5. Suszymy w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 60 st. C. Po wyschnięciu można wykorzystać do zabawy jako ciastolina lub jako masa plastyczna do wytwarzania przepięknych ozdób. Na zdjęciu wyroby moich maluchów.
przygotowanie masy solnej
Porady
Ciasto można zamknąć w szczelnym pojemniku do późniejszego wykorzystania, żeby nie wyschła.
Wyrabiałam w TM5 i niestety przy wyciąganiu z kielicha kopystka trochę ucierpiała przez noże (za ostre.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super, jutro robimy