thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
3h 5min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

masę solną

  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 330 g wody
  • 500 g soli
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie masy solnej
  1. 1. Sól wsypujemy do thermomixa i ustawiamy czas 20 s/ obr. 10.

     

  2. 2. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksujemy całość około 15s na obrotach 6.

     

  3. 3. Dodajemy wodę, olej i wyrabiamy ciasto na interwale przez około 3 minuty.

     

  4. 4. Ciastolina gotowa. 

     

  5. 5. Suszymy w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 60 st. C. Po wyschnięciu można wykorzystać do zabawy jako ciastolina lub jako masa plastyczna do wytwarzania przepięknych ozdób. Na zdjęciu wyroby moich maluchów.

Porady

Ciasto można zamknąć w szczelnym pojemniku do późniejszego wykorzystania, żeby nie wyschła. 

Wyrabiałam w TM5 i niestety przy wyciąganiu z kielicha kopystka trochę ucierpiała przez noże (za ostretmrc_emoticons.;).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant MASA SOLNA DLA NAJMŁODSZYCH

Wydrukuj:

Komentarze