Składniki
masę solną
- 1 porcji soli
- 1 porcji mąki pszennej
- 1/2 porcji mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- wody, 2 miarki MT
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Tajemnicą masy solnej są proporcje - a tej zrobionej w Thermomixsie dodatkowo idealnie gładka masa będąca wynikiem zmielenia soli na pył i idealnego wyrobienia dzięki funkcji INTERWAŁ..Na początku ustalamy na jakich proporcjach pracujemy. Ja przyjmuję średniej wielkości filiżankę ok 200 - 220ml.
Do dzbanka wrzucamy 1 porcję (filiżankę) soli kuchennej i mielimy na pył 10 s obroty 10. Jeśli w połowie mielenia słyszymy, że śmigła mają "puste obroty" trzeba zgarnąć rozpyloną sól ze ścianek. i dokończyć mielenie (konsystencja ma być taka jak na cukier puder).
Następnie do tak zmielonej na pył soli dodajemy 1 porcję ( filiżankę) mąki pszennej i 1/2 porcji (1/2 filiżanki) mąki ziemniaczanej. Puszczamy w celu wymieszania suchych składników na 5 s obroty 5.
Teraz pora na składniki "mokre" - 2 łyżki oleju oraz 2 miarki MT wody (nie może być gorąca, bo się zrobią kluski) wystarczy ciepła z kranu. Całość miksujemy 3 minuty INTERWAŁ. W połowie można otworzyć pokrywę i zgarnąć ciasto z brzegów dzbanka kopystką. Ostatecznie ciasto powinno uformować się w miękką kulkę (coś jak ciasto na pierogi).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego max. do 50 oC i suszymy/ wypiekamy przy otwartych drzwiach w kilku sesjach po 20 - 30 minut. Wyłączamy piekarnik do ostudzenia i włączamy ponownie. Gdy figurki będą już zupełnie twarde - studzimy i możemy śmiało malować z dziećmi.
WARIANT DLA BARDZO WYMAGAJĄCYCH: jeśli chcemy bardzo mocną masę solną można dodać do tej porcji 2 łyżki kleju do tapet (POZA GARNKIEM THERMOMIXA!! oczywiście ))
przygotowanie masy solnej
Porady
Ilość wody zależy od jakości mąki. Może okazać się, żę 2 miarki MT to za mało - wystarczy lekko dotknąć ciasto - jeśli będzie zbyt suche (kruszące się) należy delikatnie dodawać wodę po odrobince (łyżka). Masa solna jest idealna kiedy ma konsystencję ciasta na pierogi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wspaniała! Bardzo elastyczna i doskonale się lepi 😊
Masa rewelacja, swietnie sie z niej tworzy 😄
Ale pieklam killa razy jak w przepisie i nawet dluzej i nie zastygla tylko z wierzchu troche, dlaczego?
esti i thermomix
U mnie wyszła super. Bardzo plastyczna. Córka szczęśliwa
U mnie to samo - coś nie tak z tymi proporcjami...
Robiłam dzisiaj w TM 5 - 2 miarki wody - zrobiły mi papkę, ale dodałam jeszcze 1 porcję mąki i kilka kropli wody - masa wyszła idealna - pieknie się lepi, a co najważniejsze nie zmienia konsystencji pod wpływem upływu czasu - ozdoby suszą się na kominku - pewnie będą super !!!
Super przepis ... masa rewelacyjna
jak dla mnie ciut za rzadka, ale świetnie się lepi fakt
Świetny przepis dla dzieci można dodać różnych barwników społecznych i mamy różne kolory masy.
Prześliczne te aniołki
Masa jest super!!! Plastyczna i idealnie gładka
Tynka