thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

masę solną

  • 1 porcji soli
  • 1 porcji mąki pszennej
  • 1/2 porcji mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • wody, 2 miarki MT

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie masy solnej
  1. Tajemnicą masy solnej są proporcje - a tej zrobionej w Thermomixsie dodatkowo idealnie gładka masa będąca wynikiem zmielenia soli na pył i idealnego wyrobienia dzięki funkcji INTERWAŁ..Na początku ustalamy na jakich proporcjach pracujemy. Ja przyjmuję średniej wielkości  filiżankę ok 200 - 220ml.


    Do dzbanka wrzucamy 1  porcję (filiżankę)  soli kuchennej i mielimy na pył 10 s obroty 10. Jeśli w połowie mielenia słyszymy, że śmigła mają "puste obroty" trzeba zgarnąć rozpyloną sól ze ścianek. i dokończyć mielenie (konsystencja ma być taka jak na cukier puder).


    Następnie do tak zmielonej na pył soli dodajemy 1 porcję ( filiżankę) mąki pszennej i 1/2 porcji (1/2 filiżanki) mąki ziemniaczanej. Puszczamy w celu wymieszania suchych składników na 5 s obroty 5.


    Teraz pora na składniki "mokre" - 2 łyżki oleju oraz 2 miarki MT wody (nie może być gorąca, bo się zrobią kluski) wystarczy ciepła z kranu. Całość miksujemy 3 minuty INTERWAŁ. W połowie można otworzyć pokrywę i zgarnąć ciasto z brzegów dzbanka kopystką. Ostatecznie ciasto powinno uformować się w miękką kulkę (coś jak ciasto na pierogi).

  2. Ciasto ma miłą konsystencję, bardzo elastyczną (coś jak "ciastolina), nie powinno się do niczego przyklejać ani do stolnicy ani do wałka. Jeśli minimalnie - podsypać mąką.Wałkujemy, wycinamy foremkami różne kształty, i/lu po porstu lepimy jak z plasteliny.

  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego max. do 50 oC i suszymy/ wypiekamy przy otwartych drzwiach w kilku sesjach po 20 - 30 minut. Wyłączamy piekarnik do ostudzenia i włączamy ponownie. Gdy figurki będą już zupełnie twarde - studzimy i możemy śmiało malować z dziećmi.


    WARIANT DLA BARDZO WYMAGAJĄCYCH: jeśli chcemy bardzo mocną masę solną można dodać do tej porcji 2 łyżki kleju do tapet (POZA GARNKIEM THERMOMIXA!! oczywiście tmrc_emoticons.;-)))


     

  4. I tak oto Thermomix poza aspektem gotowania dla dzieci uprzyjemnia nam czas pomiędzy posiłkami. Ta masa solna jest eko, tania i zawsze do zrobienia w 15 minut. tmrc_emoticons.-)  Spróbujcie koniecznie.

Porady

Ilość wody zależy od jakości mąki. Może okazać się, żę 2 miarki MT to za mało - wystarczy lekko dotknąć ciasto - jeśli będzie zbyt suche (kruszące się) należy delikatnie dodawać wodę po odrobince (łyżka). Masa solna jest idealna kiedy ma konsystencję ciasta na pierogi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MASA SOLNA DLA NAJMŁODSZYCH

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?