Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 08/10/18
zmieniono dnia: 08/10/18
Składniki
Lekka zupa ziemniaczano-szpinakowa (rozszerzanie diety / BLW )
- 700g wody lub buliony warzywnego
- 200g świeżego szpinaku, można dać mrożony
- 150g marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki, (ok. 2 średnie)
- 350g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki, (ok. 3 średnie ziemniaki)
- 100g gęstego jogurtu
- 50g cebuli, obranej i pokrojonej na kawałki
- 50g selera, obranego i pokrojonego na kawałki
- 50g białej pietruszki, obranej i pokrojonej na kawałki
- 20g masła lub oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu lub "suchego" bulionu z ograniczoną ilością soli (dla dzieci ograniczamy sól do minimum)
- do podania: 5 jajek ugotowanych na twardo
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Czosnek rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy masło i dusimy 1,5min/VAROMA/obr.2.
- Dodajemy szpinak (jeżeli używamy mrożonego najlepiej go lekko rozmrozić żeby nie wrzucać twardych brył), rozdrabniamy 8s/obr.6, a następnie dusimy całość 6min/VAROMA/obr.2. Całość przekładamy do miseczki i odstawiamy.
- Do naczynia wkładamy pietruszkę, seler i cebulę - rozdrabniamy 5s/obr.6. Dodajemy marchewkę i ziemniaki - rozdrabniamy 3s/obr.5. Dodajemy wodę lub bulion i łyżeczkę koncentratu lub bulionu. Gotujemy 20min/95st/"Obroty wsteczne" /obr.1.
- Dodajemy szpinak, gotujemy 15min/95st/"Obroty wsteczne" /obr.1.
- Dodajemy jogurt. Jeśli chcemy możemy doprawić solą i pieprzem do smaku, ew. dodać łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Mieszamy całość 20s/"Obroty wsteczne" obr.3.
- Podajemy z bardzo dorbno posikanymi jajkami.
Porady
Zupa w takiej wersji przeznaczona jest dla dzieci. Jeśli robicie tylko wersję dla dorosłych możecie śmiało dodac sól.
Z zupy można przygotowac również zupę krem. Wtedy dajemy maksymalnie 550g wody i na koniec całośc blendujemy 15s/obr. zwiększamys topniowo 4-8.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?