Składniki
budyń
- 800 g mleka 2%
- 200 g śmietany kremówki 30-36%
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki pszennej - dla dzieci na diecie bezglutenowej zastąpić mąką kukurydzianą
- 70 g cukru
część czekoladową
- 50 g mleka
- 25 g kakao naturalnego
- 25 g czekolady mlecznej najlepiej w proszku lub pokruszoną na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na budyń umieścić w naczyniu i wymieszać 10 sek. / obr. 4
Założyć motylek na noże i gotować 12 min. / 90*C / obr.2; Na 30 sekund przed końcem zwiększyć obroty do pozycji 4.
Otworzyć naczynie, zdjąć motylek i ponalewać do kubeczków, miseczek wypłukanych zimną wodą - do 1/2 wysokości.
Kakao rozmieszać w szklance z mlekiem, tak żeby nie było grudek.
Naczynie z resztą budyniu śmietankowego zamknąć, dodać czekoladę i gotować 3 mni. / 90*C / obr.3 Zaraz po uruchomieniu TM wlać przez otwór w pokrywie kakao z mlekiem. Po ugotowaniu można "napowietrzyć" deser włączając na 20 sek obr 5-6 (ale niekoniecznie)
Czekoladowy budyń nalać na śmietankowy i poczekać aż ostygnie.
Żeby na wierzchu budyniu nie tworzył się "korzuszek", którego większość dzieci nie lubi, trzeba każdy kubek czy miseczkę zakryć folią spożywczą lub aluminiową.
budyniu
części czekoladowej
Porady
Do części czekoladowej można dodać łyżkę kremu orzechowego wykonanego w TM ( to dla tych dzieci, które mogą jeść orzechy)
Orginalny deser Monte ma ok 7% tłuszczu dlatego dodałam śmietankę kremówkę.
Taki deser jest pożywny ( moja wersje nie jest bardzo słodka - orginał słodszy ) więc nie należy przesadzać z jego jedzeniem, zwłaszcza przez male dzieci.
Przygotowując całą porcję można okręcone folią kubeczki włożyć do lodówki i przechowywać do 3 dni.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super pomysł. Deser bardzo dobry. Gratuluję pomysłu
a nam niestety albo się nie udało albo nie wiem co..po prostu było niedobre i daleko do smaku prawdziwego Monte. Strasznie mocno było czuć makę ziemniaczaną, mimo, że daliśmy tyle ile w przepisie i w ogóle nie było słodkie. ratowaliśmy deser syropem czekoladowym ale i tak był nie do zjedzenia.
Poza tym uważam, że trzeba dopracować przepis i napisać dokładnie ile części jasnej trzeba zostawić, bo ktos kto drukuje przepis nie drukuje do niego komentarzy, a z komentarzy wynika, tak naprawdę ile trzeba tej części zostawić.
pychotka
Właśnie chciałam zapytać ile ma zostać budyniu jasnego w naczyniu. Nie jest to w przepisie napisane tak jasno. Też zostawiłam około polowy. Pytałam, jeszcze przed zrobieniem pierwszy raz na grupie FB THERMOMIX PL ile inni zostawiają. I różnie. Nawet czasem tylko na dnie. Ale dla mnie to było dziwne. Bo jak ma wyjść masa ciemna gęsta bez mąki? Ale deser na stałe został u mnie w rodzinie wprowadzony
Przepyszny i zdrowy deser!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Takie sobie. W "białej" warstwie czuć mąkę kukurydzianą. Bardzo delikatnie przelewałam budynie a i tak się zmieszały :/ niezła inspiracją ale do dopracowania....
O co chciałabyś zapytać, Doroto? Bo nie rozumiem pytania.
Odpowiadając na wcześniejsze pytanie: ile budyniui ma zostać na część czekoladową? -ok połowy. Nigdy nie mierzyłam ani nie ważyłam, żeby wiedzieć dokładnie. Ale za każdym razem wychodzi pyszne Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo dobry. Zostawiłam połowę budyniu jasnego i dałam czekoladę mleczną. Bo przecież sama czekolada z mlekiem byłaby za rzadka.
Też chciałbym zapytać???
Bardzo dobre... Polecam