thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/10/12
zmieniono dnia: 04/10/12

Składniki

budyń

  • 800 g mleka 2%
  • 200 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki pszennej - dla dzieci na diecie bezglutenowej zastąpić mąką kukurydzianą
  • 70 g cukru

część czekoladową

  • 50 g mleka
  • 25 g kakao naturalnego
  • 25 g czekolady mlecznej najlepiej w proszku lub pokruszoną na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    budyniu
  1. Wszystkie składniki na budyń umieścić w naczyniu i wymieszać 10 sek. / obr. 4

     Założyć motylek na noże i gotować 12 min. / 90*C / obr.2; Na 30 sekund przed końcem zwiększyć obroty do pozycji 4.

    Otworzyć naczynie, zdjąć motylek i ponalewać do kubeczków, miseczek wypłukanych zimną wodą - do 1/2 wysokości.

  2. części czekoladowej
  3. Kakao rozmieszać w szklance z mlekiem, tak żeby nie było grudek.

    Naczynie z resztą budyniu śmietankowego zamknąć, dodać czekoladę i gotować 3 mni. / 90*C / obr.3 Zaraz po uruchomieniu TM wlać przez otwór w pokrywie kakao z mlekiem.  Po ugotowaniu można "napowietrzyć" deser włączając na 20 sek obr 5-6 (ale niekoniecznie)

    Czekoladowy budyń nalać na śmietankowy i poczekać aż ostygnie. 

    Żeby na wierzchu budyniu nie tworzył się "korzuszek", którego większość dzieci nie lubi, trzeba każdy kubek czy miseczkę zakryć folią spożywczą lub aluminiową.

Porady

Do części czekoladowej można dodać łyżkę kremu orzechowego wykonanego w TM ( to dla tych dzieci, które mogą jeść orzechy)

Orginalny deser Monte ma ok 7% tłuszczu dlatego dodałam śmietankę kremówkę.

Taki deser jest pożywny ( moja wersje nie jest bardzo słodka - orginał słodszy tmrc_emoticons.) ) więc nie należy przesadzać z jego jedzeniem, zwłaszcza przez male dzieci. 

Przygotowując całą porcję można okręcone folią kubeczki włożyć do lodówki i przechowywać do 3 dni.

Smacznego tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Deser czekoladowo-śmietanowy, coś jak Monte :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 20, 2016 at 18:19

    Super pomysł. Deser bardzo dobry. Gratuluję pomysłu tmrc_emoticons.)

  • lutego 22, 2016 at 14:47
    2.0

    a nam niestety albo się nie udało albo nie wiem co..po prostu było niedobre i daleko do smaku prawdziwego Monte. Strasznie mocno było czuć makę ziemniaczaną, mimo, że daliśmy tyle ile w przepisie  i w ogóle nie było słodkie. ratowaliśmy deser syropem czekoladowym ale i tak był nie do zjedzenia.

    Poza tym uważam, że trzeba dopracować przepis i napisać dokładnie ile części jasnej trzeba zostawić, bo ktos kto drukuje przepis nie drukuje do niego komentarzy, a z komentarzy wynika, tak naprawdę ile trzeba tej części zostawić.

  • stycznia 19, 2016 at 14:27

    pychotka tmrc_emoticons.)

     

  • stycznia 14, 2016 at 20:39
    5.0

    Właśnie chciałam zapytać ile ma zostać budyniu jasnego w naczyniu. Nie jest to w przepisie napisane tak jasno. Też zostawiłam około polowy. Pytałam, jeszcze przed zrobieniem pierwszy raz na grupie FB THERMOMIX PL ile inni zostawiają. I różnie. Nawet czasem tylko na dnie. Ale dla mnie to było dziwne. Bo jak ma wyjść masa ciemna gęsta bez mąki? Ale deser na stałe został u mnie w rodzinie wprowadzony  Love 

  • stycznia 14, 2016 at 09:57
    5.0

    Przepyszny i zdrowy deser! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • stycznia 13, 2016 at 19:56
    1.0

    Takie sobie. W "białej" warstwie czuć mąkę kukurydzianą. Bardzo delikatnie przelewałam budynie a i tak się zmieszały :/ niezła inspiracją ale do dopracowania....

  • stycznia 7, 2016 at 23:13

    O co chciałabyś zapytać, Doroto? Bo nie rozumiem pytania.

    Odpowiadając na wcześniejsze pytanie: ile budyniui ma zostać na część czekoladową? -ok połowy. Nigdy nie mierzyłam ani nie ważyłam, żeby wiedzieć dokładnie. Ale za każdym razem wychodzi pyszne tmrc_emoticons.) Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • stycznia 7, 2016 at 23:13
    5.0

    Bardzo dobry. Zostawiłam połowę budyniu jasnego i dałam czekoladę mleczną. Bo przecież sama czekolada z mlekiem byłaby za rzadka.

     

     

  • stycznia 7, 2016 at 22:27
    5.0

    Też chciałbym zapytać??? 

  • lipca 24, 2015 at 12:26
    5.0

    Bardzo dobre... Polecam tmrc_emoticons.;-)

Are you sure to delete this comment ?