thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • 2 łyżeczki kakao bez cukru
  • 2 łyżeczki mleka
  • 70 gramów cukru
  • 125 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów mąki
  • 2 minimalne szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc 40g margaryny, 20g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 1 lyzeczke mleka: 10sek / obr 5, odlozyc. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc 85g margaryny, 50g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 2 lyzeczki kakao: 10sek / obr 5, wyjac. Lekko wyrobic rekoma obydwa ciasta, osobno. Rozwalkowac cienko biale ciasto, posmarowac 1 lyzeczka mleka. Ciasto ciemne rozciagnac troche rekoma, ulozyc na bialym, lekko naciskajac, rozlozyc na bialym, pòzniej rozwalkowac, by pokryc cale biale ( wyjda 2 prostokaty nalozone na siebie). Zwinac wszystko , strona dluzsza, w dosc ciasny rulon. Pokroic na 24 plastry, ulozyc na blaszke. Piec w goracym piekarniku: 180° / 12-15min, wyjac, zostawic do wystygniecia.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czarno-biale spiralki

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 14, 2015 at 15:03

    zrobiłam ...do bialego dodalam jednak drugą łyżeczke mleka;  z wałkowaniem - no coż - białe rozwałkowałam a potem ciemne połoyżłam na białym i też rozwalkowałam - udało się  tmrc_emoticons.)

  • października 4, 2014 at 15:34

    Zly przepis biale wyszlo jak kurszonka nie fall sie z niego nic zrobic wszystko wyzucilam tmrc_emoticons.-(

     

  • listopada 18, 2013 at 15:56
    4.0

    Witam! ja miałam podobnie jak Reni1947, ale dodałam 10g margaryny więcej do białego ciasta i lepiej się rozwałkowywało. i rzeczywiście dodawajcie szczypte soli, bo ja przesadziłam, ale i tak bardzo dobre,   Cooking 7

  • października 6, 2013 at 15:32

    Padło dziś na te ciasteczka.Zaraz przychodzą moje wnuczki, więc w trakcie gotowania obiadu upiekłam spiralki bo wydawalo się, że są szybkie.W efekcie końcowym nie wyszło najgorzej, ale miałam trochę problemów z białym ciastem bo nie dało się rozwałkować, dość długo jeszcze je  wyrabiałam na stolnicy, bo gdy wyjęłam z thermomiksa to przypominało kruszonkę a nie ciasto do cienkiego rozwałkowania, trochę lepszą konsystencję miało ciasto czarne.No ale w końcu jakoś sobie poradziłam i wyszły jak widać calkiem całkiem, a w smaku...........mmmmmmmniam, mniam bardzo dobre .Tak więc przepis powtórzę choć bardzo chciałabym uzyskać jakieś wskazówki co do rodzaju mąki (użyłam pszenną 550) i chyba ważne jest by użyć miękkiego tłuszczu , a ja wzięłam prosto z lodówki masło roślinne i może tu był błąd, że trudno było je rozwałkować?Dołanczam zdjęcia i serdecznie pozdrawiam. tmrc_emoticons.)

    Próbowałam wysłać fotki , ale chyba coś nie wyszło bo ich nie widzę.Muszę poszukać instrukci jak wysyłać fotki tmrc_emoticons.~

    No wreszcie - oto efekty mojej pracy tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:1581:]][[wysiwyg_imageupload:1582:]][[wysiwyg_imageupload:1583:]][[wysiwyg_imageupload:1584:]][[wysiwyg_imageupload:1585:]]

  • września 25, 2012 at 18:55

    Zgadza sie, zebyscie sie nie nudzily, dziewczyny tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Jesienia zawsze mnie bierze ochota na eksoerymenty ciasteczkowe, potem mija....Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 21, 2012 at 21:41
    5.0

    Veroniko następne ciasteczka do upieczenia tmrc_emoticons.D Big Smile Cooking 6 Love

  • września 21, 2012 at 20:10

    Fajne, podobne do moich cynamomowych. Oczywiście idą do mojego zbioru! Kiedy ja to wszystko zrobię? Big Smile Love Cooking 7

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?