- TM 31
Składniki
- 2 łyżeczki kakao bez cukru
- 2 łyżeczki mleka
- 70 gramów cukru
- 125 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów mąki
- 2 minimalne szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc 40g margaryny, 20g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 1 lyzeczke mleka: 10sek / obr 5, odlozyc. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc 85g margaryny, 50g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 2 lyzeczki kakao: 10sek / obr 5, wyjac. Lekko wyrobic rekoma obydwa ciasta, osobno. Rozwalkowac cienko biale ciasto, posmarowac 1 lyzeczka mleka. Ciasto ciemne rozciagnac troche rekoma, ulozyc na bialym, lekko naciskajac, rozlozyc na bialym, pòzniej rozwalkowac, by pokryc cale biale ( wyjda 2 prostokaty nalozone na siebie). Zwinac wszystko , strona dluzsza, w dosc ciasny rulon. Pokroic na 24 plastry, ulozyc na blaszke. Piec w goracym piekarniku: 180° / 12-15min, wyjac, zostawic do wystygniecia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zrobiłam ...do bialego dodalam jednak drugą łyżeczke mleka; z wałkowaniem - no coż - białe rozwałkowałam a potem ciemne połoyżłam na białym i też rozwalkowałam - udało się
Zly przepis biale wyszlo jak kurszonka nie fall sie z niego nic zrobic wszystko wyzucilam
Witam! ja miałam podobnie jak Reni1947, ale dodałam 10g margaryny więcej do białego ciasta i lepiej się rozwałkowywało. i rzeczywiście dodawajcie szczypte soli, bo ja przesadziłam, ale i tak bardzo dobre,
Padło dziś na te ciasteczka.Zaraz przychodzą moje wnuczki, więc w trakcie gotowania obiadu upiekłam spiralki bo wydawalo się, że są szybkie.W efekcie końcowym nie wyszło najgorzej, ale miałam trochę problemów z białym ciastem bo nie dało się rozwałkować, dość długo jeszcze je wyrabiałam na stolnicy, bo gdy wyjęłam z thermomiksa to przypominało kruszonkę a nie ciasto do cienkiego rozwałkowania, trochę lepszą konsystencję miało ciasto czarne.No ale w końcu jakoś sobie poradziłam i wyszły jak widać calkiem całkiem, a w smaku...........mmmmmmmniam, mniam bardzo dobre .Tak więc przepis powtórzę choć bardzo chciałabym uzyskać jakieś wskazówki co do rodzaju mąki (użyłam pszenną 550) i chyba ważne jest by użyć miękkiego tłuszczu , a ja wzięłam prosto z lodówki masło roślinne i może tu był błąd, że trudno było je rozwałkować?Dołanczam zdjęcia i serdecznie pozdrawiam.
Próbowałam wysłać fotki , ale chyba coś nie wyszło bo ich nie widzę.Muszę poszukać instrukci jak wysyłać fotki
No wreszcie - oto efekty mojej pracy
[[wysiwyg_imageupload:1581:]][[wysiwyg_imageupload:1582:]][[wysiwyg_imageupload:1583:]][[wysiwyg_imageupload:1584:]][[wysiwyg_imageupload:1585:]]
Zgadza sie, zebyscie sie nie nudzily, dziewczyny Jesienia zawsze mnie bierze ochota na eksoerymenty ciasteczkowe, potem mija....
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko następne ciasteczka do upieczenia
Fajne, podobne do moich cynamomowych. Oczywiście idą do mojego zbioru! Kiedy ja to wszystko zrobię?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"