thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Ciastka

  • 110 gramów masła
  • 30 gramów cukru
  • 1 skórka z cytryny
  • 150 gramów mąki tortowej

Dekoracja- pasta migdalowa

  • 200 gramów cukru
  • 200 gramów obranych migdałów
  • 1 bialko do smarowania ciasta
  • 20 gramów Maraschino zwyklego (przezroczystego)
  • wanilia, mielona
  • kolory spozywcze

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciastka:
  1. Zmielic cukier ze skòrka: 20sek / Turbo. Dodac pozostale skladniki: 20sek / obr 4. Ciasto rozwalkowac na grubosc 3mm, wyciac foremkami, ukladac na blasze wylozonej papierem. Piec: : ok. 15min / 160°. Wystudzic.

  2. Dekoracja
  3. Zmielic cukier: 15sek / obr 8. Dodac migdaly: 20sek / obr 10. Dodac reszte skladnikòw: 30sek / obr 4. Paste podzielic na czesci, dodac kolory, walkowac, wykrajac dekoracje.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cytrynowe ciasteczka "pacman" mojej còrki

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 15, 2014 at 08:22
    5.0

    Fajny pomysł na dekoracje

  • kwietnia 21, 2012 at 16:09
    1.0

    no to wszystko jasne :O. Do następnego etapu nie przeszłam, a suche ciastka po prostu przemielę na "mąkę" dzięki thermomixowi bez problemu tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam

  • kwietnia 21, 2012 at 15:02

    Zdziwila mnie maslanka... Zamiast masla, wyskoczyla maslanka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jest 110g masla, nie maslanki. Przepraszam za blad... wina komputera. Juz raz mi sie tak zdarzylo; wpisalam wlasciwy skladnik, a wyskoczyl inny. Przykro mi, ale to nie moja winatmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Juz poprawiam.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 21, 2012 at 14:58

    Maraschino to likier przezroczysty, 32-40%. Mozna go zastapic innym, o podobnej mocy.  Masa migdalowa: zmielic cukier, na puder: 15sek / obr 8. Dodac do cukru obrane migdaly, mielic: 20sek / obr 10. Do tego dodac bialko, alkohol i wanilie, wyrabiac mase: 30sek / obr 4. Wyjdzie cos podobnego do plasteliny. Rozwalkowac, wykrawac dekoracje. Nigdy nie mialam problemòw z tymi ciastkami, sa bardzo proste w wykonaniu i smakuja dzieciom. Nie sa bardzo slodkie, same w sobie, wlasnie dlatego jest slodka dekoracja.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 21, 2012 at 13:34
    1.0

    Ponieważ w lodówce znalazłam szklankę maślanki do wykorzystania, zabrałam się do zrobienia ciasteczek.

    I etap mam za sobą, ciasteczka są upieczone, jak wyszło widać na załączonym przeze mnie zdjęciu.

    Natomiast co z tą masą, nie bardzo wiem jak ją przygotować.Migdały obrałam, ale nie mam Maraschino (czym je można zastąpić)

    Jak użyć  bialko do smarowania ciasta (czyżbym miała posmarować ciastka przed pieczeniem?)albo użyć teraz mieszając z cukrem i migdałami?

    Poza tym próbowałam ciastka (są jakieś nijakie, mimo użycia sporo skórki cytrynowej, mało pachną cytryną, chyba mogłam dodać trochę olejku też), ciastka bardzo się napowietrzyły jak widać na zdjęciu, skórka jest spieczona, ale wnętrze takie wilgotne, jakby niedopieczone.

    Nie oceniam wysoko ten przepis tmrc_emoticons.(

  • kwietnia 20, 2012 at 08:26
    5.0

    Ale śliczne ciasteczka. Wyglądają obłędnie. Lubię bardzo słodkości i napewno wypróbuje, bo od patrzenia na nie ślinka cieknie...pozdrawiamtmrc_emoticons.D Big Smile tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • kwietnia 19, 2012 at 20:35

    Musi byc tak jak jest, bo skòrke mielimy w TM, a nie ucieramy osobnotmrc_emoticons.;) . Mysle, ze wszyscy wiedza, ze skòrke z cytryny obiera sie cienko, bo biala czesc jest gorzkatmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 19, 2012 at 18:59

    Zmieniłbym tutaj w przepisie pozycję:1 skórka z cytryny  - na -  otarta skórka z jednej cytryny

    Jeżeli ktoś zapoda 1 skórkę z cytryny razem z białą częścią to będzie gorzko tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • kwietnia 19, 2012 at 16:19

    Owszem, Elu; ale on ma byc przezroczysty, jak woda:O :O :O

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 19, 2012 at 13:33

    Mr. Google podpowiedział, że to likier wiśniowy. Tak?  tmrc_emoticons.;)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: