- TM 31
Składniki
Ciastka
- 110 gramów masła
- 30 gramów cukru
- 1 skórka z cytryny
- 150 gramów mąki tortowej
Dekoracja- pasta migdalowa
- 200 gramów cukru
- 200 gramów obranych migdałów
- 1 bialko do smarowania ciasta
- 20 gramów Maraschino zwyklego (przezroczystego)
- wanilia, mielona
- kolory spozywcze
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zmielic cukier ze skòrka: 20sek / Turbo. Dodac pozostale skladniki: 20sek / obr 4. Ciasto rozwalkowac na grubosc 3mm, wyciac foremkami, ukladac na blasze wylozonej papierem. Piec: : ok. 15min / 160°. Wystudzic.
Zmielic cukier: 15sek / obr 8. Dodac migdaly: 20sek / obr 10. Dodac reszte skladnikòw: 30sek / obr 4. Paste podzielic na czesci, dodac kolory, walkowac, wykrajac dekoracje.
Ciastka:
Dekoracja
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Fajny pomysł na dekoracje
no to wszystko jasne :O. Do następnego etapu nie przeszłam, a suche ciastka po prostu przemielę na "mąkę" dzięki thermomixowi bez problemu
Pozdrawiam
Zdziwila mnie maslanka... Zamiast masla, wyskoczyla maslanka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jest 110g masla, nie maslanki. Przepraszam za blad... wina komputera. Juz raz mi sie tak zdarzylo; wpisalam wlasciwy skladnik, a wyskoczyl inny. Przykro mi, ale to nie moja wina Juz poprawiam.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Maraschino to likier przezroczysty, 32-40%. Mozna go zastapic innym, o podobnej mocy. Masa migdalowa: zmielic cukier, na puder: 15sek / obr 8. Dodac do cukru obrane migdaly, mielic: 20sek / obr 10. Do tego dodac bialko, alkohol i wanilie, wyrabiac mase: 30sek / obr 4. Wyjdzie cos podobnego do plasteliny. Rozwalkowac, wykrawac dekoracje. Nigdy nie mialam problemòw z tymi ciastkami, sa bardzo proste w wykonaniu i smakuja dzieciom. Nie sa bardzo slodkie, same w sobie, wlasnie dlatego jest slodka dekoracja.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ponieważ w lodówce znalazłam szklankę maślanki do wykorzystania, zabrałam się do zrobienia ciasteczek.
I etap mam za sobą, ciasteczka są upieczone, jak wyszło widać na załączonym przeze mnie zdjęciu.
Natomiast co z tą masą, nie bardzo wiem jak ją przygotować.Migdały obrałam, ale nie mam Maraschino (czym je można zastąpić)
Jak użyć bialko do smarowania ciasta (czyżbym miała posmarować ciastka przed pieczeniem?)albo użyć teraz mieszając z cukrem i migdałami?
Poza tym próbowałam ciastka (są jakieś nijakie, mimo użycia sporo skórki cytrynowej, mało pachną cytryną, chyba mogłam dodać trochę olejku też), ciastka bardzo się napowietrzyły jak widać na zdjęciu, skórka jest spieczona, ale wnętrze takie wilgotne, jakby niedopieczone.
Nie oceniam wysoko ten przepis
Ale śliczne ciasteczka. Wyglądają obłędnie. Lubię bardzo słodkości i napewno wypróbuje, bo od patrzenia na nie ślinka cieknie...pozdrawiam
Musi byc tak jak jest, bo skòrke mielimy w TM, a nie ucieramy osobno . Mysle, ze wszyscy wiedza, ze skòrke z cytryny obiera sie cienko, bo biala czesc jest gorzka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Zmieniłbym tutaj w przepisie pozycję:1 skórka z cytryny - na - otarta skórka z jednej cytryny
Jeżeli ktoś zapoda 1 skórkę z cytryny razem z białą częścią to będzie gorzko
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Owszem, Elu; ale on ma byc przezroczysty, jak woda:O :O :O
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Mr. Google podpowiedział, że to likier wiśniowy. Tak?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/