- TM 5
Składniki
- 250 g wody
- 2 czubate łyżki oleju, najtanszy
- 5 g kwasek cytrynowy w proszku
- 100 g soli
- 200 g maki przennej typ 405
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wode i olej i ustawić na 100/3 min./obr.3. Następnie dodać kwasek cytrynowy, sól i mąkę i wymieszać ok.15sek/obr,4
Ciasto wyjać z naczynia i podzielić na kulki jakiej chcemy wielkości i do każdej dodać barwnik jaki chcemy, mogą to być spożywcze albo moim zdaniem lepsze(bo ladnie pachna) te co mamy w domu np.kakao, kurkuma, barszcz czerwony z torebki itp.
Gdy dodamy barwnik kazda kulke wlozyc do "Blokada naczynia miksującego" i ponownie wymieszać na 15sek/obr.4.Najlepiej zacząć od najjaśniejszego barwnika żeby nie trzeba było za każdym razem myć "Blokada naczynia miksującego" .
Świetna zabawa dla dzieci i dorosłych
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
agnieszka46: Aga, to nie jest material do utwardzania.
Jesli chcesz utwardzac, to zrob mase solna.
I takim sposobem plasteliny/ciastoliny i tym podobnych nie kupimy już 😁 Bardzo dziękuję a ten przepis!!! Rewelacja!
Troszkę więcej oleju i będzie miodzio
W pierwszym etapie , gdzie miesza się olej i wodę tam jest napisane 100- to chodzi o temperaturę?
Wilczek2006: jakie to barwniki? moga byc takie do jajek?
Genialny przepis, od wczoraj dzieciaki nie bawią się niczym innym 😁 nigdy już nie kupię gotowej plasteliny!
Swietny przepis. Super ciastolina nawet lepsza niz sklepowa!!! Bez zapachu i nawet jak mlodsza corka wezmie do buzi to nic sie nie stanie nie spodziewalam sie takiego efektu! Polecam
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Syn z nowej ciastoliny zachwycony. Teraz ma jej sporo. Poszaleliśmy również z kolorami, które są niedostępne w standardowych zestawach.
Super się sprawdził - ja dodałam jeszcze barwnik. Zabawa dla całej rodziny
super