- TM 5
Składniki
Bezglutenowe kluseczki jaglane
- 100 g kaszy jaglanej (ok. 400g po ugotowaniu)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka syropy z agawy, syropu klonowego lub płynnego miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kaszę gotujemy* i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy ze sobą na gładką masę (10s/obr.6).
- Masę (wychodzi gęsta, ale dosyć miękka) przekładamy na stolnicę posypaną mąką, robimy kulkę (można dodatkowo podsypywać ciasto mąką** w trakcie wyrabiania, ale masa i tak będzie się trochę kleić do rąk), którą dzielimy na 3-4 części i z każdej z nich formujemy wałeczek. Każdy wałeczek spłaszczamy trochę dłonią i nożem dzielimy na mniejsze (3-4cm) kluseczki, które potem wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy 2 min od wypłynięcia.
- Gotowe kluseczki polewamy roztopionym masłem klarowanym i posypujemy bezglutenową "bułką tartą" (garść migdałów mielimy ze szczyptą cynamonu - 8s/obr.10). Można też posypac brązowym cukrem.
Porady
* ja robię to tradycyjnie w garnku, bo łątwo ją przypalić. Ale można też kaszę ugotować w TM. Wystarczy założyć motylek, zalać kaszę wodą w stosunku 1:3 i gotować 12-15min/100st/"Obroty wsteczne" /obr.2
***ja podsypuję ciasto w trakcie wyrabiania mąką jaglaną lub ewentualnie kukurydzianą. Można tez użyć gotowego mixu bezglutenowego lub mąką pszenną, jeżeli używacie jej na co dzień w swojej diecie. Nie polecam podsypywania mąką ziemniaczaną, bo ze względu na swoje właściwości nie wiąże ona tak dobrze ciasta.[/i]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Za pierwszym razem ciasto było dość lepkie i musiałam użyć wszystkich drewnianych narzędzi do wyrabiania ciasta i dokładniej je wyrobić.
basketball legends
Ciasto bardzo mi się kleiło i nie wierzyłam, że będę w stanie zrobić wałeczki, więc dosypałam sporo mąki. Kluski wyszły gumiaste. Trzeba jednak zawierzyć przepisowi Dodałabym następnym razem soli, ponieważ brakowalo mi smaku. Słodyczy z syropu klonowego prawie nie bylo czuc.
Bardzo smaczne! Polecam podprażyć kaszę przed gotowaniem, żeby nie miała gorzkiego smaku.
Are you sure to delete this comment ?