- TM 5
Składniki
m l e k o
- 3 l wody przegotowanej, gorącej, do rozrzedzenia mleka
- 10 g soli
- 1 l wody ciepłej
- 200 g ryżu białego
- 10 g oliwy z oliwek lub oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. ryż ugotować wg automatycznego przepisu na gotowanie ryżu
2. dodać 1 l wody przegotowanej, gorącej i zmiksować 2min/obr.10
3. zmiksowaną zawiesinę rozlać na dwie części. jedną część wlać z powrotem do naczynia, dopełnić gorącą wodą, wymieszać 30sek/obr.6. przelać do słoików lub szkalnych butelek. z drugą częścią postąpić identycznie.
m l e k o
Porady
po ostygnięciu zamknąć słoiki lub butelki i przechowywać w lodówce do 5 dni
mleko doskonale nadaje się do wszystkich płatków śniadaniowych, owsianek, do deserów, a także do spożywania jako napój
do mleka można dodać walor smakowy (np. wanilia, migdały) lub świeży owoc (np. banan, malina, kiwi). dodajemy je w punkcie 2
wartość energetyczna na 1 litr : około 200 kcal
koszt całej porcji (4 l) : około 4 zł
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wodę z gotowania ryżu wylewam, tak?
Ja robię podobnie 50g ryżu 300g wody łyżkę cukru trzcinowego 5g oliwy gotuje 20min/obr1 później dolewqm 700g wrzątku i 1min/9obr
można je przecedzać, ale można je też robić z połowy porcji ryżu - wtedy jest bardziej wodniste
dziękuję za miłą opinię
wiesia w
z brązowego ryżu też wyszło mi dobre mleko, choć jest trochę mniej łagodne w smaku musiałam użyć mniej ryżu i wykonać je w bardziej rozcieńczonej wersji,
serdecznie pozdrawiam
wiesia w
Wychodzi Lepiej jednak na koniec jeszcze przecedzic przez sitko
Czy próbowałaś zrobić mleko z brązowego ryżu? Nadaje się Twoim zdaniem? Pozdrawiam.