- TM 31
Składniki
- Wywar:
- 150 g wody
- 1/2 laski wanilii
- 2 cm kory cynamonu
- 3 cm korzenia imbiru
- skórka z jednej cytryny
- 2 ziarna goździka
- (ponadto do wywaru można dodać jeszcze kolendra, ziele angielskie gorczyca, jałowiec, gałka muszkatołowa, mięta ..., wedle uznania)
- Pozostałe składniki:
- kawa prawdziwa, porcja na jedno espresso
- 500 g miodu
- 1/2 litra spirytusu
- 100 g rumu, wysokoprocentowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wrzucamy do TM wszystkie składniki na wywar i nastawiamy Varoma, "Obroty wsteczne" 4 minuty, obroty 2
Wywar przecedzamy przez koszyczek i dstawiamy do ostudzenia poniżej 40 stopi C.
Zaparzamy z kawy małe mocne espresso.
Ponownie do naczynia wlewamy ostudzony i odcedzony wywar, zaparzone (NIE słodzone) espresso oraz miód.
Nastawiamy "Obroty wsteczne" temp, 37 stopni C, obroty 2 , 5 minut lub aż do rozpuszczenia miodu.
Ponownie zasawiamy "Obroty wsteczne" na 2 minuty i obroty 2 dodając w trakcie mieszania rum a następnie spirytus.
Po wymieszaniu rozlewamy do słoików.
Odstawiamy na 2 miesiące co pewien czas odwracająć słoik aby zawartość się wymieszała.
Po dwóch miesiącach (nie mieszając pod koniec) zbieramy z wierzchu
ewentualną pianę i przelewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze conajmniej
na kolejny miesiąc w ciemne miejsce.Smaczego, albo raczej na zdrowie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze