![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5fdb4ibl-55243-786593-f60be-3tdis4d9/d384869d-ccd1-4145-862c-5be6cd168634/main/penne-z-pesto-bazyliowym-i-orzeszkami-ziemnymi.jpg)
- TM 6
- TM 5
Składniki
Penne z pesto bazyliowym
Pesto
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 1 ząbek czosnku
- 30 g bazylia, świeża, z łodygami, jedna donica
- 60 g biała cebula, pokrojona na pół
- 30 g masła
- 100 g oliwa z oliwek extra vergine
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g makaron, suchy, penne lub tagliatelle
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (1 łyżeczka soli na litr wody), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
Do czystego naczynia dodać 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki 15 s/obr. 10
Dodać 30 g bazyli świeżej, 1/2 łyżeczka soli, 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych 100g oliwy z oliwek, 20 s/obr. 7.
Zawartość naczynia przełożyć do miseczki.
Do naczynia dodać, 60 g cebuli, przekrojonej na pół, 1 ząbek czosnku, 30g masła 5 s/obr. 5
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dusić 2 min/120°C/obr. 2
Uduszony czosnek z cebulą przełożyć do miseczki z wcześniej zmiksowana bazylią.
Do naczynia dodać ugotowany makaron oraz gotowe pesto, przelać do naczynia i wymieszać kopystką.
Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo fajny przepis godny spróbowania
Miodzio
Are you sure to delete this comment ?