thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Penne z pesto bazyliowym

Pesto

  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g bazylia, świeża, z łodygami, jedna donica
  • 60 g biała cebula, pokrojona na pół
  • 30 g masła
  • 100 g oliwa z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g makaron, suchy, penne lub tagliatelle

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (1 łyżeczka soli na litr wody), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do czystego naczynia dodać 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki 15 s/obr. 10
  3. Dodać 30 g bazyli świeżej, 1/2 łyżeczka soli, 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych 100g oliwy z oliwek, 20 s/obr. 7.
  4. Zawartość naczynia przełożyć do miseczki.
  5. Do naczynia dodać, 60 g cebuli, przekrojonej na pół, 1 ząbek czosnku, 30g masła 5 s/obr. 5
  6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dusić 2 min/120°C/obr. 2
  8. Uduszony czosnek z cebulą przełożyć do miseczki z wcześniej zmiksowana bazylią.
  9. Do naczynia dodać ugotowany makaron oraz gotowe pesto, przelać do naczynia i wymieszać kopystką.
  10. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?