Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 28/10/21
zmieniono dnia: 14/04/22
Składniki
Penne z pesto bazyliowym
Pesto
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 1 ząbek czosnku
- 30 g bazylia, świeża, z łodygami, jedna donica
- 60 g biała cebula, pokrojona na pół
- 30 g masła
- 100 g oliwa z oliwek extra vergine
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g makaron, suchy, penne lub tagliatelle
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (1 łyżeczka soli na litr wody), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do czystego naczynia dodać 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki 15 s/obr. 10
- Dodać 30 g bazyli świeżej, 1/2 łyżeczka soli, 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych 100g oliwy z oliwek, 20 s/obr. 7.
- Zawartość naczynia przełożyć do miseczki.
- Do naczynia dodać, 60 g cebuli, przekrojonej na pół, 1 ząbek czosnku, 30g masła 5 s/obr. 5
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dusić 2 min/120°C/obr. 2
- Uduszony czosnek z cebulą przełożyć do miseczki z wcześniej zmiksowana bazylią.
- Do naczynia dodać ugotowany makaron oraz gotowe pesto, przelać do naczynia i wymieszać kopystką.
- Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis szefa kuchni
Przepis dla studenta
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez alkoholu
Bez laktozy
Wiosna
Lato
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Danie główne
Pierwsze danie
Drugie danie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Rodzaj posiłku
Potrawa z makaronu
Sos
Włoska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo fajny przepis godny spróbowania Miodzio
Are you sure to delete this comment ?