- TM 31
Składniki
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 250 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 1 łyzka majonezu
- 60 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 200 g kaszy gryczanej, w woreczkach
- 3 łyżki bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki soli
- 1000 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać 2 łyżeczki soli, założyć koszyczek. Do koszyczka włożyć woreczki z kaszą i gotować - czas 25 minut, 100 st., obr.na poz.1.
Wyjąć koszyczek, odstawić kaszę do ostygnięcia. Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
2. Do naczynia wrzucić cebulę i czosnek, rozdrobnić - czas.3 sek. obr.poz.6, zgarnąć kopystką ze scianek na dno naczynia. Dodać masło i dusić 2 minuty, Varoma, obr.poz.1.
3. Dodać pietruszkę i ser mozzarella, rozdrobnić 5 sek.obr.poz. 4. Dodać ugotowaną kaszę, jajka, majonez, bułkę tartą, sól, pieprz, oregano i wyrobić przy pomocy kopystki czas.20 sek.obr.poz.5.
4. Z przygotowanej masy formować kotleciki wilgotnymi dłońmi, lekko spłaszczyć i panierować w bułce tartej. UWAGA! Zbyt spłaszczone kotleciki się nam rozpadną. Najlepiej formuować takie o średnicy ok. 7cm. i wysokie na 3cm. Smazyć na rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor.
5. Koteciki podawać z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym oraz surówką bądź sałatką.
Życzę smacznego
Kotleciki z kaszy gryczanej z mozzarellą
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
takie proste i takie pyszne!
Pyszne Użyłam kaszy gryczanej niepalonej.
Jaka kasza palona czy biała?
Ciekawy przepis
bardzo dobre z tym ze ja rozdrobnialam dwa razy bo po pierwszym razie jeszcze kawalki skladniki byly dosc grube, nastepnym razem zrobie z sosem grzybowym
bardzo dobre!
Pyszne kotleciki. Wczoraj robiłam na kolacje. Smakowało całej rodzince , a dodam ze mam małe dzieci , które sie tym zjadały
Are you sure to delete this comment ?