- TM 5
Składniki
Sos
- 200 gramów cebuli
- 70 gramów masła
- 450 gramów pieczarek pokrojonych na plasterki
- 150 gramów gęstej śmietany 30-36%
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować 6 sek/ obr.6
Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki, dodać masło i dusić 2min.30 sek/Varoma/ obr.1
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Dodać do naczynia miksującego z uduszoną cebulą i dusić 7 min./100°C/ "Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
Dodać 150 gramów gęstej śmietany, doprawić solą i pieprzem .
Duścić kolejne 6 min./100°C/ "Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
Podawać z kluseczkami, makaronem, ziemniakami, czymkolwiek. palce lizać.
sos pieczarkowy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smaczy i prosty sos, z podanych proporcji dla mnie jednak troszkę za tłusty
Przepis super bardzo smaczny
Troszkę poeksperymentowałem i : dodałem 40g masła zamiast 70g. Pieczarki zamiast 7 minut dusiłem 10. Dodałem jeszcze troszkę pieprzu ziolowego i bazylii.
TAK DOBRY SOSIK.
Sos pieczarkowy smaczny. Dziękuję za przepis
Pychotka
Are you sure to delete this comment ?