- TM 5
Składniki
20 gr oleju
farsz
- 1 czubate łyżeczki przyprawy typu wegeta wykonanej w tm5
- 200 gramów wody, (ja użyłam tej po moczeniu grzybów)
- 40 gramów grzybów suszonych
- 200 gramów cebuli
- 4 jajka na twardo
- 400 gramów kapusty kiszonej
- 1 czubate łyżeczki kminku
- 1 czubatych łyżeczek kurkumy
- 1 czubatych łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
ciasto
- czarnuszka, do posypania
- 1 jajko, do posmarowania
- 1 łyżeczki sól
- 150 gramów śmietany 12%, (poł dużego kubka)
- 50 gramów margaryny lub masła, (poł kostki)
- 500 gramów mąki przennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
grzyby zalewamy woda,moczymy około 30min
cebule siekamy obroty 4 przez 5 sek.
wlewamy olej,dusimy 3minuty na 100*
wrzucamy kapuste i grzyby,miksujemy 5 sek obroty 6
dolewamy wode z grzybów i dusimy około 30min 100*
wyciagamy i studzimy
jajka na twardo wrzucamy i miksujemy 4sek na obrotach 4
mieszamy całość obroty 5 10sek
faszerujemy pierogi
składniki wrzucamy do naczynia(mąka,margaryna,śmietana,sól)
wyrabiamy 3min "Ciasto"
wyciągamy ugniatamy rękami (ciasto jest poł kruche więc trzeba mu pomóc) zawijamy w folie i odstawiamy na póżniej.
jak farsz będzie gotowy i ostudzony
rozwałkowujemy ciasto,
wycinamy krążki,
nakłądamy farsz,
zlepiamy,
smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszka.
pieczemy około 40min temp.180* aż sie zarumienią
farsz
ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?