- TM 31
Składniki
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 250 g fasoli ugotowanej
- 20 g oleju
- 70 g jabłek, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
- 35 g cebuli, obrana, może być czerwona
- 1 ząbki czosnku
- 1 szczypty pieprzu, może być bialy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wrzucić cebulę i czosnek, posiekać 3 s/obrót 5. Zgarnać cebulę ze ścianek naczynia i dodać jabłko, posiekać 2 s/obrót 5. Dodać olej i dusić 3 minuty/varoma/obrót 1. Dodać fasolę i wszystkie przyprawy, miksować około 2 min/ obrót 5, można pomagać sobie kopystką. Co pół minuty zgarniać masę ze ścianek na dno naczynia.
Porady
Jeśli pasta wychodzi zbyt sucha można dodać odrobinę wody lub oliwy. Smalec można także wzbogacić wegetariańskimi "skwarkami" czyli granulatem sojowym, który wcześniej należy namoczyć w warzywnym bulionie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smalec pierwsza klasa. W słoiku warstwy smalcu przekładałem prażonym słonecznikiem a następnego dnia, jak się przegryzł to miałem wybuch smaków w kanapce. Polecam wszystkim ten przepis.
Super "smarowidło" z fasoli. Jeśli ktoś chce uzyskać smalec z fasoli to chyba raczej się nie uda Z fasoli można zrobić wszystko. No prawie wszystko. Żeberek - żeberek się z fasoli nie zrobi Ale jeśli chcecie aromatyczne smarowidło do chleba, które jest pycha z ogórkiem kiszonym to polecam. Ja robiłam z podwójnej porcji wszystkich składników (cała cebula, całe jabłko, pół kilo fasoli). I robiłam z fasoli piękny Jaś. Kiedyś robiłam podobny przepis bez TM ale ten zrobiłam 10x szybciej i miał dużo lepszą konsystencję. Dodałam też podczas parzenia warzyw ziele angielski x4 i liść laurowy x2 - wyjęłam je przed zmiksowaniem i potem włożyłam z powrotem. bardzo dziekuję za przepis!!!!
Jak dla mnie to mało podobne do smalcu. Dałam więcej przypraw i tak na niewiele sie to zdało. Nie smakowało mi niestety.
Rewelacja do chleba jak i do krakersów na imprezę 😀
ja zrobiłąm z fasoli białej z puszki i też wyszedł pyszny
Super Ile można przechowywać ten smalec w lodówce ??
Bardzo smaczny. na poczatku zdejmowałam łupiny ale w końcu większość wrzucłam do naczynia z łupinami. Super się zmieliło i uważam, że nie ma potzreby zdejmować łupin z fasoli bo w ogóle nie są wyczuwalne.
no mi chyba nie wyszedł taki dobry mocno czuć cebulę w taki przykry sposób.. pozostanę przy tradycyjnej metodzie czyli smażeniu cebuli pokrojonej w kosteczke. polecam skwarki z kaszy gryczanej z jadlonomii
Pyszny ten smalec. Wszyscy się nim zachwycają, a koleżankom musiałam wydrukować ten przepis
Smalec Fasolę po ugotowaniu obieram z łupinek,dopiero taką miksuję.