thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

  • 1 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 litry wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. w naczyniu miksującym umieść koszyczek z dowolnymi owocami lub warzywami
  2. dodaj 2 l. wody i 1 łyżkę sody oczyszczonej
  3. załóż miarkę i ustaw 5min./50stopni/obr.5

Porady

Myjemy małe, trudne do umycia owoce i warzywa: winogrona, pomidorki koktajlowe, truskawki, jarmuż, szpinak itp.

Po zakończeniu pracy urządzenia produkty należy opłukać. Gołym okiem zobaczymy w tym momencie co znajdowało się na ich powierzchni. Woda w zależności od użytych oprysków będzie szara, brunatna, mętna lub żółtawa.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 11, 2022 at 17:10

    Znałam ten sposób i stosowałam bez TM, teraz oczywiście wykorzystam TM, ale myślę. że temp. 50 stopni i obroty 5, to za dużo, bo zmieni smak owoców i warzyw. Wg mnie ciepła woda 37 stopni i obroty 2 lub 3 wystarczą. Pozdrawiam