thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
40 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 28/05/18
zmieniono dnia: 28/05/18

Składniki

Trufle kokosowe z białą czekoladą

  • 60 g migdałów, ze skórką
  • 1 płaty andruta, (1 płat suchego wafla)
  • 200 g białej czekolady
  • 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g masła, niesolonego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g likieru kokosowego, przygotowanego w TM
  • 40 migdałów, ze skórką
  • wiórki kokosowe, do obsypania kulek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 60g migdałów. Zmielić obroty turbo 3-4 razy po 2s. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Połamać wafel i włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Rozdrobnić 5s, obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Czekoladę połamać na kawałki do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Rozdrobnić 5s, obroty 6.
  4. Dodać 125g śmietany i 30g masła. Podgrzewać 3 min, 60 stopni, obroty 2.
  5. W tym czasie zblanszować 40 sztuk migdałów (w miseczce zalać wrzątkiem i zostawić).
  6. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać 150g wiórków kokosowych, zmielone wafle i 50g likieru. Wymieszać 30s, obroty 6. Odstawić Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na bok do ostygnięcia masy.
  7. W tym czasie zdjąć skórkę z migdałów.
  8. Ostudzoną masę formować w kulki, wkładając do każdej kulki 1 migdał. Obtaczać w wiórkach, a następnie w zmielonych migdałach. Wstawić do lodówki aby masa stężała

Porady

Można dodać surowe wiórki (150g) lub uprzednio podsmażyć je na patelni do uzyskania złotego koloru.
Trufle można jeść schłodzone (wtedy są twardsze) lub po schłodzeniu pozostawić je w temperaturze pokojowej (wtedy są mięciutkie)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Trufle kokosowe z białą czekoladą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy