- TM 31
Składniki
czekolada
- 250 g margaryny
- 220 g cukru
- 150 g mleka 3,2 %
- 15 g kakao ciemne
- 400 g mleka w proszku
- 100 g orzechów włoskich
- margaryna do posmarowania blaszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Smarujemy blaszkę margaryną.
2. Do naczynia miksującego wrzucamy margarynę pokrojoną na kawałki, cukier, mleko 3,2% oraz kakao. Ustawiamy 5min/100st./obr.1.
3. Następnie zostawiamy roztopioną margarynę aż ostygnie do temp. 80st.
4. Dodajemy orzechy włoskie. Ustawiamy 1min.30sek/obr.wst./obr.2 i powoli przez otwór w pokrywie dodajemy mleko w proszku i mieszamy przy pomocy kopystki.
5. Gotową czekoladę wylewamy na wysmarowaną wcześniej blaszkę.
6. Pozostawiamy czekolade w chłodnym miejscu do momentu aż stężeje.
7. SMACZNEGO
CZEKOLADA
Porady
Można dodać więcej lub mniej kakao wg uznania.
Potrzebna: blaszka o wym.22 cm/32cm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zdx:czekolada zastyga, kroje nożem, ale nie jest i nie bedzie taka twarda jak sklepowa. To raczej blok czekoladowy
Przepyszna. Smak dzieciństwa. Daje 50g cukru mniej i tez jest słodziutka. Z orzechami, migdałami czy bez niczego jest rewelacyjna
Smak super, w pierwszej odsłonie zrobiłem z orzechami a za drugim razem dodałem płatków owsianych. Niestety w obu przypadkach czekolada pozostaje w konsystencji masy a nie twardnieje. Jest jakiś spasob by to zmienić?
z pewnością spróbuję
Smak mojego dzieciństwa! Moja mama mi robiła! Pyszna
Przepyszna; robiłam ją po raz drugi i z pewnością nie oprę się aby zrobić po raz trzeci mniaaaam!
dodaje do wyprubowania łasuch ze mnie jest straszny
ja kupuję mleko z mlekowity, ono ma 400 g. A z cukrem trzcinowym nie próbowałam, ale myślę że w najbliższym czasie wypróbuję
Czekolady to u nas jeszcze nie było. Fajny pomysł i wart wypróbowania . Chociaż to sama słodycz, ale przynajmniej "wiemy co jemy" Czy próbowałaś z cukrem trzcinowym, ponoć zdrowszym od rafinowanego białego? Ocenię jak zrobię. Acha, jeszcze pytanie: jakie mleko w proszku kupujesz? Ja się na tym nie znam bo teraz taki duży wybór w sklepach.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gratuluję 1 przepisu .Dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?