thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
2min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 25/10/20
zmieniono dnia: 25/10/20

Składniki

Gofry Tomka

  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 400 gramów mleka, mililitrów
  • 65 gramów oleju rzepakowego, mililitrów
  • 50 gramów cukru
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 270 gramów mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ubijanie Piany
  1. Do czystego i słuchego naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodaj 3 białka, włożyć motylek, następnie ustaw czas 1,5 minuty oraz obrót Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3,5.
  2. Po ubiciu piany przelej do miski i odstaw do lodówki (aby nie "siadło")
  3. Umyj naczynie i wysusz.
  4. Przygotowanie masy
  5. Dodaj 3 żółtka
  6. Dodaj 400ml mleka
  7. Dodaj 65ml oleju rzepakowego
  8. Dodaj 50g cukru
  9. Dodaj 1.5 łyżeczki cukru waniliowego przygotowanego w TM, bądź 2.5 łyżeczki cukru wanilinowego
  10. Dodaj 280g mąki pszennejCiasto"Ciasto"
  11. Dodaj 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  12. Dodaj szczyptę soli
  13. Następnie ustaw czas 15 sekund oraz obrót 5 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie"
  14. Przelać do naczynia z ubitym białkiem Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i powoli wymieszać
  15. Do nagrzanej gofrownicy wlać masę. Piec 4 min
  16. Posypka czekoladowa
  17. Czekoladę mleczną schodzoną podzielić na małe kawałki i włożyć do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , ustawić czas 5 sekuna, i obrót 10 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .
    Posypkę dodać na gofry na bitą smiętanę.
  18. Bita śmietana
  19. Zakłądamy na noże motylek i wlewamy 0,5 litra schodzonej śmietany 30 Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy czas 40 sekund i obrót na 4 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" ,
    Alternatywnie: Bita Śmietana ze śnieżki.

Porady

Pianę można ubić mikserem pomijając pierwszą część.
Gofrownicę po każdej porcji posmarować olejem rzepakowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gofry Tomka

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?