thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10h 0min
Czas całkowity
10h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ewe-Raffaello bez pieczenia

  • 400 g mleczka kokosowego
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 40 g likieru kokosowego
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 500 g śmietanki 30%
  • 36 porcji herbatników
  • płatki migdałowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlej 400 g. mleczka kokosowego, tj. 1 puszka, dodaj 70 g. wiórków kokosowych, na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, gotuj 25 min., 100 st. C, obr. 2.
    Masa powinna być gęsta, dodaj 40 g. likieru kokosowego, 200 g. białej czekolady podzielonej na kostki, mieszaj z podgrzewaniem 30 sek., 80 st. C, obr. 2.
    Przełóż masę do innego naczynia, odstaw do ostudzenia, a następnie do lodówki w celu schłodzenia.
    Przygotuj naczynie żaroodporne 20x30 (lub inne naczynie, w którym wygodnie będzie Ci przygotować deser), na dno wyłóż 18 herbatników (ja układam 16 całych i dwa przepołowione wzdłuż).
    Do naczynia miksującego włóż 500 g. mascarpone i 200 g. śmietanki 30%, miksuj 2 min. 15 sek., obr. 3,5. Po ok 30 sek. masa powinna być ubita, wówczas dodawaj łyżka po łyżce zimną masę kokosową. Gotową masę przełóż na herbatniki, masa ma być wysoka. Ułóż drugą warstwę herbatników.
    Umyj i osusz naczynie miksujące. Załóż motylek. Do naczynia wlej 500 g. zimnej śmietanki 30%, ubijaj przez ok 2 min., obr. 4, aż do uzyskania bitej śmietany (uważaj żeby nie zrobiło się masło, ja przed ubijaniem śmietany wstawiam naczynie na ok 15 min. do lodówki, razem z motylkiem).
    Bitą śmietanę wyłóż na wierzch herbatników, posyp płatkami migdałowymi dla dekoracji.
    Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ewe-Raffaello bez pieczenia

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?