3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta ze szpinakiem


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Pozostałe:

  • forma do tarty
  • papier do pieczenia

Tarta:

  • 2 opakowania Ciasta francuskiego
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • 3 jaja
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g serka ala Almette, (ja użyłam biedronkowego - Delikate, naturalnego)
  • 100 g sera cheddar, pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 opakowania Szpinaku świeżego, lub mrożonego (liście)
  • 6
    45min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Szpinak:

    - świeży: umyć, osuszyć i "zwiędnąć" na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego. Ostudzić, posolić, odcisnąć wodę i przełożyć do miseczki;

    - mrożony: rozmrozić, posolić, odcisnąć wodę  i przełożyć do miseczki. 

    Włączyć piekarnik - termoobieg, 180'C. 

     

    Do Blokada naczynia miksującego włożyć: cheddar, serek ala Almette i mascarpone - 3 s, obr. 6. Dodać 2 jajka i 1 żółtko (zachować białko), przyprawy - 1 min, obr. 1 - 3 - 4. Masę przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać przy pomocy kopystki. 

     

    Formę do tarty (u mnie średnicy ok 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno i boki wyłożyć pierwsze ciasto francuskie, dociąć tak, żeby nie wystawało poza formę. Wyłożyć masę szpinakowo-serową. Przykryć drugim ciastem, tak, żeby farsz nie wypłynął, ale też ciasto nie wystawało poza formę tmrc_emoticons.) Wierzch nakłuć wykałaczką i posmarować roztrzepanym wcześniej białkiem. Piec około 30 min w rozgrzanym wcześniej piekarniku. 

     

    Przepis jest moją modyfikacją dostępnego w biedronkowym tygodniu włoskim. 

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podawać samą lub z łososiem pieczonym w folii w piekarniku. Pyszne zaraz po przygotowaniu lub na zimno. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy