Tu jesteś:
4
Składniki
Chleb portugalski
- 720 gramów mąka pszenna, Typ 450 lub 500
- 500 gramów wody
- 14 gramów drożdży świeżych
- 10 gramów soli
-
6
3h 45min
Czas całkowity 2h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- 1.Mąkę umieścić w naczyniu miksującym i dodać wodę i ustawić obr. 6/ czas 20 sekund.
2.Pozostawić w naczyniu miksującym na 40 minut.
3.Następnie dodać drożdże i sól,
ustawić obr. interwał"Ciasto" czas 6 minut.
4. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Umieścić naczynie żaroodporne z wodą na dolnej półce piekarnika.
6. Następnie dobrze posypać papier do pieczenia mąką i wyłożyć ciasto, uformować lekko dłońmi prostokąt, następnie złożyć jeden bok do środka i drogi bok na pierwszy.
Można naciąć ostrym nożem.
7. Piec 20 minut, następnie przykryć papierem do pieczenia wierzch chleba i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni I piec jeszcze ok 35 minut.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczny chleb. Robie trochę bardziej...
Bardzo smaczny chleb. Robie trochę bardziej przypieczony dla chrupiącej skórki
Ekstra przepis. Dałam 500g mąki orkiszowej...
Ekstra przepis. Dałam 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 220g pszennej jasnej. Wyszedł bardzo dobry.
Zapomniałam o gwiazdach
Zapomniałam o gwiazdach
Pyszny. Piekarnik ustawiam na 220 i nie zmniejszam...
Pyszny. Piekarnik ustawiam na 220 i nie zmniejszam temperatury. 50 g mąki podminiam na pełnoziarnistą
Chlebek super. ...
Chlebek super.
Nawet po 3 dniach jest smaczny i się nie kruszy. Polecam
Dlaczego mój chleb jest blady jak ciasto ?...
Dlaczego mój chleb jest blady jak ciasto ? Upiekł się w środku ale o chrupiącej skórce mogę pomarzyć ;( wygląda dosłownie jak surowe ciasto .
Samira: dziękuję bardzo, pozdrawiam
Samira: dziękuję bardzo, pozdrawiam
Monwie:😃
Monwie:😃
MonGan: tak,oczywiście, woda bez zmian
MonGan: tak,oczywiście, woda bez zmian
Iwona_2033:bardzo się cieszę
Iwona_2033:bardzo się cieszę
Iwona_2033: dziękuję, cieszę się
Iwona_2033: dziękuję, cieszę się
Tak, ja piekę na mące poznańskiej typ 500 ....
Tak, ja piekę na mące poznańskiej typ 500 . Wody tyle samo. Prawda,że czasem ciasto jest luźniejsze, ale przy pieczeniu wszystko się wyrówna. Trudniej będzie uformować, proszę pamiętać i obficie posypać mąką.
Smacznego
Można użyć zwykłej mąki przennej zamiast...
Można użyć zwykłej mąki przennej zamiast chlebowej? I ile wtedy wody?
Przepyszny. Zrobiłam zgodnie z przepisem i...
Przepyszny. Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło rewelacyjnie. Bardzo polecam!!!
Pyszny po tym jak cały fb pokazywał zdjęcia...
Pyszny po tym jak cały fb pokazywał zdjęcia musiałam spróbować i potwierdzam pyszny
Apetyczny
Apetyczny
Robię ten chleb już kolejny raz. Jest bardzo...
Robię ten chleb już kolejny raz. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość. Skórka cały czs jest chrupiąca co dla mnie jest dodatkowym plusem.
Chlebuś przepyszny.
Chlebuś przepyszny.
Zapomnialam dodac gwiazdek.
Zapomnialam dodac gwiazdek.
Bardzo smaczny chleb. Polecam
Bardzo smaczny chleb. Polecam
Wyszedł pyszny . Polecam
Wyszedł pyszny . Polecam
Chlebek jest przepyszny, z chrupiącą skórką,...
Chlebek jest przepyszny, z chrupiącą skórką, długo świeży.