3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Racuchy drożdżowe z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

14 kawałek/kawałki/kawałków

Wariant Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 g ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko kurze
  • 2 jabłka, wg uznania
  • cukier puder lub konfitura
  • 6
    35min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1) Do naczynia włozyć drożdze oraz mleko, podgrzać 3min/obr. 1.5/temp 37st;

    2) dorzcucić pozostałe składniki (oprócz jabłek, cukru pudru lub konfitury) i zmiksować czas 1 min/obr.6. Sprawdzić czy ciasto nie jest za gęste (mi czasami wychodzi bardzo, więc dolewam mleka lub ciepłej przegotowanej wody). Co ciekawe, przy zastosowaniu kroku 1. ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośniecia dłużej niż 5 min;

    3) Po tym czasie dodać ręcznie pokrojone jabłka (oczywiście można użyć TM do rozdrobnienia, ja jednak lubie dość duże kawałki/plasterki, więc kroję ręcznie);

    4) rozgrzać patelnię z olejem, przygotować sobie kubek z gorącą wodą i łyżkę do nabierania ciasta. Łyżke moczyć za każdym razem w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło, nabierać ciasto i przekładać na patelnię formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Można odsączyć każdy racuszek na papierze.

    Posypać cukrem pudrem albo posmarować konfiturą. Ja też lubię z jogurtem greckim i miodem.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Racuchy bardzo dobre.Polecam.Zrobiłam z 500 g...

    Zgłoszony przez ANIAD. na czerwca 7, 2020 at 10:32.

    Racuchy bardzo dobre.Polecam.Zrobiłam z 500 g mąki pszennej I więcej mleka bo ciasto było zbyt gęste

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze