Tu jesteś:
4
Składniki
14 kawałek/kawałki/kawałków
Wariant Racuchy drożdżowe z jabłkami
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 400 g ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko kurze
- 2 jabłka, wg uznania
- cukier puder lub konfitura
-
6
35min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1) Do naczynia włozyć drożdze oraz mleko, podgrzać 3min/obr. 1.5/temp 37st;
2) dorzcucić pozostałe składniki (oprócz jabłek, cukru pudru lub konfitury) i zmiksować czas 1 min/obr.6. Sprawdzić czy ciasto nie jest za gęste (mi czasami wychodzi bardzo, więc dolewam mleka lub ciepłej przegotowanej wody). Co ciekawe, przy zastosowaniu kroku 1. ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośniecia dłużej niż 5 min;
3) Po tym czasie dodać ręcznie pokrojone jabłka (oczywiście można użyć TM do rozdrobnienia, ja jednak lubie dość duże kawałki/plasterki, więc kroję ręcznie);
4) rozgrzać patelnię z olejem, przygotować sobie kubek z gorącą wodą i łyżkę do nabierania ciasta. Łyżke moczyć za każdym razem w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło, nabierać ciasto i przekładać na patelnię formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Można odsączyć każdy racuszek na papierze.
Posypać cukrem pudrem albo posmarować konfiturą. Ja też lubię z jogurtem greckim i miodem.
Smacznego!
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRacuchy bardzo dobre.Polecam.Zrobiłam z 500 g...
Racuchy bardzo dobre.Polecam.Zrobiłam z 500 g mąki pszennej I więcej mleka bo ciasto było zbyt gęste