3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Beza Pavlova


Wydrukuj:
4

Składniki

Beza Pavlova

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szczypty soli

Krem

  • 0,5 litra śmietanki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Beza
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180*. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę i odważyć cukier (drobny do wypieków), odstawić.
    3.Założyć motylek. Do suchego i czystego naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 3minObroty wsteczne4
    4. Następnie przez otwór naczynia podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier, ubijać 5minObroty wsteczne4
    5. Dodać ocet i skrobię ziemniaczaną ubijać 20sObroty wsteczne3. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć na przygotowaną blachę, formując bezę.
    6. Piec 5min w temp 180* następnie 1,5h w 135*
    7. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na ok. 1h, nast. pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Umyć naczynie miksujące
  2. Krem
  3. 1.Ubić śmietankę na sztywno
    2. Dodać serek mascarpone i cukier puder według uznania(ja dodałam 2łyżki)
    3. Dodatki według uznania
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby ubić beze naczynie musi być suche
Do bezy używam drobnego cukru do wypieków
Śmietankę podczas ubijania trzeba kontrolować aby nie przebić


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • W przepisie jest błąd, który psuje całkowicie...

    Zgłoszony przez Grzeluck na stycznia 27, 2024 at 13:25.

    W przepisie jest błąd, który psuje całkowicie beze. W każdym innym przepisie na taką ilość jest ŁYŻECZKA octu i mąki, a nie łyżka. Dodanie łyżki octu powoduje, że białka upłynniają się i tracą swoją sztywność.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze