Składniki
50 porcja/porcje/porcji
- 400 g cukru
- 3 białka jajek
- 300 g migdałów ze skórką
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 krople olejku migdałowego do ciast
- 50 g konfitury malinowej, wykonanej w TM
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 100 g cukru. Zemleć 20 s/obr 10, wysypać na płaski talerz.
2. Zemleć migdały - czas 4 s/obr 6. Dodać białka, 300 g cukru, miód i olejek migdałowy. Wyrobić ciasto (a w zasadzie masę) 1 minuta/obr. 2. Masę wyjąć, przełożyć do innego naczynia (miski), włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
3. Z tak przygotowanej masy nabrać łyżeczką małą porcję i zagnieść kulkę wielkości wiśni. Każdą kulkę obtoczyć w przygotowanym cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zachowując spore odstępy (ciastka będą rosnąć).
4. Rozgrzać piekarnik do temperatuty 175 st. C.
5. Konfiturę z malin nałożyć do szprycy cukierniczej z okrągłym otworem. W każdym ciastku trzonkiem łyżeczki zrobić wgłębienie, do którego należy wcisnąć małą porcję konfitury.
6. Blachy z ciastkami wkładać po kolei do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu pozostawić ciastka przez chwile na blasze, a następnie zdjąć je razem z papierem i odstawić do wystudzenia.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Uwaga. Masa jest dość rzadka. Wkładamy do zamrażarki, aby łatwiej formować kulki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbardzo słodkie - ja dałam
bardzo słodkie - ja dałam 300gr cukru, ale to i tak za dużo
bardzo smaczne! polecam!
bardzo smaczne! polecam!
Oczywiście taka konfitura też
Oczywiście taka konfitura też się nada. Ciasteczka są dość słodkie i ten kleks konfitury trochę je orzeźwia. Może to być konfitura z czerwonej porzeczki, z czarnej porzeczki, z pigwy.
Konfiturę malinową możesz sama przygotować w thermomixie, szukaj w moich przepisach. Pozdrawiam.
Brzmi ten przepis smakowicie
Brzmi ten przepis smakowicie moze jeszcze w tym roku uda mi sie je zrobic. Chociaż na święta mam juz 5 rodzajów ciasteczek... A czy eksperymentowalas juz moze z innymi konfiturami w tych ciastkach, poniewaz bie posiadam konfitury malinowej mam za to z czerwonej porzeczki - dała by radę?
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!