Tu jesteś:
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
- Farsz:
- 150 g cebuli, przekrojonej na połowę
- 20 g oleju
- 30-50 g bułki tartej
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- Ciasto:
- 250-270 g mąki pszennej
- 15 g oleju
- 150 gciepłej wody
- 50 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
- 500 g wody
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
Farsz:
- 1. Do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
- 2. Dodać wodę, gotować 20 min/100ºC/obr. 1.
- 3. Całość przecedzić przez koszyczek, odstawić do ocieknięcia.
- 4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5, następnie poddusić 3 min/Varoma/obr. 2.
- 5. Dodać grzyby, 30 g bułki tartej, sól i pieprz, dusić 1 min/100ºC/obr. 2, zmiksować 10 s/obr. 5, odstawić do ostygnięcia. Jeśli farsz jest zbyt mokry należy dodać więcej bułki tartej.
Ciasto:
- 6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min//.
- 7. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, miarką MT wykroić kółka. Na środek każdego nałożyć farsz, zlepić jak pierogi i skleić ze sobą dwa przeciwległe końce.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię wody.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzWłaśnie spuściłem ciasto w kiblu. Nie trać...
Właśnie spuściłem ciasto w kiblu. Nie trać czasu ani składników na ten przepis. Ciasto wychodzi wodniste. Nie mam ochoty poprawiać przepisu.
Fantastyczne ciasto ♥
Fantastyczne ciasto ♥
Dałam 5 gwiazdek wyłącznie za ciasto. Najlepsze...
Dałam 5 gwiazdek wyłącznie za ciasto. Najlepsze
Cisto bardzo fajne
Cisto bardzo fajne
Ciasto rewelacyjne farsz również. Żeby nie byl...
Ciasto rewelacyjne farsz również. Żeby nie byl mdły dodałam trochę magi w plynie .
Pierwszy raz dodalam do farszu bulki tartej.... czekam na wrażenia smakowe moich gosci świątecznych.
Ciasto bardzo elastyczne. Może nawet aż za...
Ciasto bardzo elastyczne. Może nawet aż za bardzo, ale ogólnie super. Farsz? Hmmm dla mnie mdły. Trzeba bardzo dobrze doprawić.
Bardzo dobre ciasto na uszka. Z uwagi na...
Bardzo dobre ciasto na uszka. Z uwagi na preferencje smakowe domowników, w farszu zastąpiłem grzyby duszonymi pieczarkami i uszka wyszły także znakomite. Polecam
Mąż robił już 2x z tego przepisu i są pyszne...
Mąż robił już 2x z tego przepisu i są pyszne !
Ten przepis mnie nie zachwycil. Farsch byl troche...
Ten przepis mnie nie zachwycil. Farsch byl troche bez smaku lub moze tez raczej gorzki posmak grzybow....
Świetny przepis. Szczególnie jeśli chodzi...
Świetny przepis. Szczególnie jeśli chodzi o ciasto. Uszka lepiły się raz dwa! Ja grzyby moczyłam całą noc. Farsz bardzo dobry, aczkowiek u mnie był mały posmak goryczki. Nie wiem czy to zależy od grzybów czy od cebuli.
Super przepis! Pychota! Moje pierwsze uszka,...
Super przepis! Pychota! Moje pierwsze uszka, ciasto mega plastyczne! Polecam.
Ivett napisał:...
Ja na poczatku tez nie bardzo zrozumialam ten przepis... W sumie to tylko w skladnikach kolejnosc sie nie zgadza, najpierw powinny byc grzyby, rozdrbnic, potem dolac 500 g wody a potem to juz tak jak leci farsz i ciasto
Jednego co jeszcze nie zrozumialam, to grzyby przed robieniem namoczyc czy suszone rozdrbnic?....
wszyscy rozumieją ten przepis a ja nie...
wszyscy rozumieją ten przepis a ja nie pomieszanie składników ciasta i farszu.o ile wiem to grzyby do farszu a woda? napisane ze do farszu a w składnikach do ciasta.POMOCY!!!!
Moje już zrobione i zamrożone, polecam
Moje już zrobione i zamrożone, polecam
Cisto plastyczne a farsz
Cisto plastyczne a farsz przesmaczny.
Uszka wyszły świetnie.
Uszka wyszły świetnie. Pychota!
Uszka rewelacyjne, zniknęły
Uszka rewelacyjne, zniknęły jako jedna z pierwszych potraw ze stołu.
Polecam!!!
Tak ma być sprawdziłem
Tak ma być "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" sprawdziłem
Uszka wyszły świetnie!!! Mimo
Uszka wyszły świetnie!!!
Mimo iż użyłem chińskich grzybków to wyszło świetnie.
Super przepis,rewelacja
Super przepis,rewelacja
Uszka wspaniałe Niebo w
Uszka wspaniałe Niebo w gębie Ciasto mięciutkie i elastyczne, farsz przepyszny Córka po spróbowaniu powiedziała: "Mamo,uszka mega"
Super przepis. Właśnie
Super przepis. Właśnie zrobiłam moje pierwsze samodzielne uszka Pyyyszne. I wspaniale wyglądają
Ja nie namoczylam grzybów i
Ja nie namoczylam grzybów i żałuję. Farsz wyszedł gorzki
Robię je któryś raz z rzędu i
Robię je któryś raz z rzędu i są naprawdę rewelacyjne!
Polecam gorąco!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Uszka rewelacyjne, rozpływają
Uszka rewelacyjne, rozpływają się w ustach. Nawet dla początkującej gospodyni do zrobienia. Dziękuję za wspaniały przepis, który wykorzystałam, przygotowując Swięta. Część uszek zamroziłam surowych, a część ugotowałam, specjalnie po to, żeby spróbować. Nie żałuję - polecam wszystkim niezdecydowanym,
Tak, 2min/interwał
Tak, 2min/interwał
Cześć, Mam pytanie odnośnie
Cześć,
Mam pytanie odnośnie pkt 6 jest napisane do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min//.? Ma być 2 min "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" ? Będę robić pierwszy raz uszka w thermomixie wiec mam wątpliwości.
Z góry dzięki za odpowiedź
Jestem zachwycona tym ciastem
Jestem zachwycona tym ciastem ! Mięciutkie , elastyczne ; lepienie uszek poszło mi tak szybko jak nigdy dotąd !
Super
Super przepis!!!Polecam!!!Mina teściowej gdy spróbowała-BEZCENNA
Ciekawy, bo nie trzeba
Ciekawy, bo nie trzeba wcześniej moczyć grzybów. Zrobię farsz już dziś, a jutro do lepienia
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Skorzystałam z przepisu na
Skorzystałam z przepisu na ciasto. Niesamowite ułatwienie w świątecznych przygotowaniach. Ciasto tak delikatne, że nie trzeba się bać o zbyt grube wałkowanie a co najważniejsze po 2 min. wyrabiania na interwale jest już gotowe do wałkowania bez dodatkowego dodawania mąki. Z podanej ilości składników (wycinając kółka MT) zrobiłam 50 uszek bo tyle potrzebowałam (reszte ciasta zamroziłam) a spokojnie wyszłoby jeszcze ok. 100 szt. Farsz robiłam swój także, komentarz dotyczy tylko ciasta. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych i Smacznych Świąt
Ja grzyby moczę, nie wiem co
Ja grzyby moczę, nie wiem co odpowie Mixi ? Pozdrawiam
Czy grzyby rozdrabniamy
Czy grzyby rozdrabniamy suszone, czy wcześniej namoczone?
pozdrawiam
Zrobilam podwòjna porcje
Zrobilam podwòjna porcje farszu i z tej porcji ciasta wyszlo mi 100 sztuk uszek Troche na dzisiaj, a reszte zamrozilam. Bedzie na przyszly raz Ja mroze surowe uszka, pierogi, makaron.... itd. Ukladam na tacke posypana lekko maka, ukladam jeden obok drugiego, by sie nie stykaly i do zamrazalnika. Zamrozone wkladam do woreczka, jak Gabrysia (zajmuja mniej miejsca )
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Mixi zrobiłam pyszne uszka
Mixi zrobiłam pyszne uszka do barszczu polecam
kolejny przepis do
kolejny przepis do wypróbowania , w wigilię zabieram się za klejenie uszek, dziękuje za przepis MIXI
Mixi dziękuję za przepis
Mixi dziękuję za przepis jutro zrobię uszka Pozdrawiam
bardzo dziekuje:))
bardzo dziekuje)
Jeżeli chcemy uszka , bądź
Jeżeli chcemy uszka , bądź pierogi , zamrozić, to po ugotowaniu najlepiej polać je olejem, poukładać na tacce i tak włożyc do zamrażarki. Po zamrożeniu można je włożyć do woreczka , zajmują wówczas mniej miejsca . Jeżeli chcemy je zjeść, to wyjąć i odparować kilka minut , może 5, na waromie. Są jak świeżo ugotowane.. Tak u mnie w domu praktykujemy z wszystkimi pierogami i kluskami na parze.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wydaje mi się, że ugotowane
Wydaje mi się, że ugotowane można zamrozić
czy zamrozic mozna surowe,czy
czy zamrozic mozna surowe,czy ugotowane?chcialabym zamrozic,ale nie wiem jak,boje sie ze sie posklejaja
Zrobiłam dzisiaj uszka PYCHA
Zrobiłam dzisiaj uszka PYCHA !!!!!! polecam z barszczykiem przepis też z niebieskiej książki też jest super !!!!
ile sztuk mniej więcej
ile sztuk mniej więcej wychodzi z tego przepisu?
Fajny przepis trzeba
Fajny przepis trzeba skosztować
wyprubuję jutro dla
wyprubuję jutro dla gości,dobre bo bez mięska
Bardzo fajny przepis.
Bardzo fajny przepis. Zrobiliśmy ponad 70 sztuk. Część zjedliśmy a resztę zamroziliśmy. Pyszności!
Super przepis, jutro je
Super przepis, jutro je spróbujemy z barszczem