3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KLUSKI ŚLĄSKIE


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

kluski śląskie

  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, mączystych (łatwo rozpadających się), obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g mąki ziemniaczanej, plus trochę extra do posypania stolnicy
  • 3 płaskich łyżeczek soli
  • 1 szczypty gałki muszkatałowej mielonej
  • 6
    1h 6min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE
  1. wlać wodę do Blokada naczynia miksującego, włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki. Gotować 30min/Varoma/obr.1. Po tym czasie wyciągnąć koszyczek i opróżnić Blokada naczynia miksującego

  2. umieścić ugotowane i OSTUDZONE ziemniaki w Blokada naczynia miksującego, i zetrzeć 10sec/obr.4 przy pomocy kopystki.

  3. dodać mąkę ziemniaczaną, sól i gałkę muszkatałową, ugniatać 1min/Ciasto. Podczas ugniatania wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia.

  4. umieścić gotowe ciasto na stolnicy obsypanej mąką ziemniaczaną, zrolować, pociąć na kawałki (wielkość zależna od upodobań) i przy pomocy kciuka, wydrążyć dziurki.

  5. do gotującej się i osolonej wody, włożyć kluski i gotować ok 3 min od wypłynięcia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

do idealnych klusek śląskich używamy ziemniaków mączystych, czyli łatwo rozpadających się, po ugotowaniu muszą być lekko twardawe i całkowicie ostudzone, aby kluski nie wyszły gumowe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszły super. Zrobilam tak jak w przepisie....

    Zgłoszony przez Hela78 na kwietnia 12, 2020 at 18:01.

    Wyszły super. Zrobilam tak jak w przepisie. Podczas zagniatania- juz z mąką Ciasto musiałam uzyc kopystki, bo pierwsze zagniatanie zmieszalo skladniki jakby na sucho😮. Włączyłam II raz, znowu na 1 min. Ciasto, pomogłam kopystką i wszystko super. Dzięki za fajny przepis Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie powinno się miksować ziemniaków w tm....

    Zgłoszony przez agarog na października 28, 2019 at 10:12.

    Nie powinno się miksować ziemniaków w tm. Lepiej użyć do tego praski do ziemniaków. Ciasto się nie klei i nie jest lejące. 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Coś poszło nie tak ... za rzadkie jakiby mi...

    Zgłoszony przez AgnieszkaMat na grudnia 26, 2018 at 17:51.

    Coś poszło nie tak ... za rzadkie jakiby mi wyszło. Po ugotowaniu takie rozlazłe nieco. Ale w smaku dobre tmrc_emoticons.) Dało się jeść tmrc_emoticons.) Myślę, że z innymi ziemniakami spróbuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis perfekcyjny,juz kilka razy z niego...

    Zgłoszony przez sasia na października 18, 2018 at 09:26.

    przepis perfekcyjny,juz kilka razy z niego korzystalam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobiłam. Nie wiem czy ziemniaki były...

    Zgłoszony przez ewcia390 na lutego 17, 2018 at 17:50.

    Dziś zrobiłam. Nie wiem czy ziemniaki były odpowiednie, ale jak robię tradycyjnym sposobem to wychodzą z tych ziemniaków. Ziemniaki ugotowane miałam w szybkowarze i niestety wyszło lejące ciasto, po dodadniu mąki ziemniaczanej zrobiłam jedną kluskę na próbę i niestety wyszła totalna guma. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej kluski, musiałam ją żuć tmrc_emoticons.( Nie twierdzę że przepis zły bo jak widać po komentarzach są tacy co im wyszły, ale coś było zrobione nie tak i rezygnuję z robienia klusek w thermomixie tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo dobry, kluseczki wyszły pyszne,...

    Zgłoszony przez ikminik na grudnia 28, 2017 at 14:54.

    Przepis bardzo dobry, kluseczki wyszły pyszne, polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne Moja wersja wzbogacona zostaa o...

    Zgłoszony przez barbarabed na lipca 5, 2017 at 21:39.

    Bardzo smaczne. Moja wersja wzbogacona została o koperek. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam wyszly znakomite i sie super trzymaly

    Zgłoszony przez sasia na marca 19, 2017 at 21:10.

    polecam wyszly znakomite i sie super trzymaly

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś wypróbowałam. Bałam się co...

    Zgłoszony przez Jola74 na grudnia 8, 2016 at 19:28.

    Dziś wypróbowałam. Bałam się co będzie, bo ciasto wyszło bardzo miękkie, ale udały się i w rezultacie wszystkim bardzo smakowały.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobiłam z sosem grzybowym.Wyszły pyszne...

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na listopada 10, 2016 at 17:13.

    Dzisiaj zrobiłam z sosem grzybowym.Wyszły pyszne Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis super... z różnicą

    Zgłoszony przez Elziutka na października 10, 2016 at 08:55.

    przepis super... z różnicą taką ze dzień wcześniej ugotowałam ziemniaki. Zastanawiałam sie nad dodaniem jaja ale nie dodałam ostatecznie i wyszły super i szybciutko aż maż był zdziwiony ze juz...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy aby na pewno użylaś

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na lutego 28, 2016 at 12:04.

    Czy aby na pewno użylaś ostudzonych i lekko twardawych po ugotowaniu ziemniaków MĄCZYSTYCH i ugniotłaś ciasto (nie miksując go)? jeśli tak to ciasto nie miało prawa wyjść kleiste.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie moge polecic przepisu,

    Zgłoszony przez Irena Jolanta na lutego 26, 2016 at 14:43.

    Nie moge polecic przepisu, cisto bylo bardzo kleiste i gumowate...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam nietolerancję jajek, więc

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na lutego 15, 2016 at 17:35.

    mam nietolerancję jajek, więc staram się je tak ograniczać, jak tylko można, tym bardziej że w tym przypadku, są całkowicie zbędne. Spotkałam się z kilkoma różnymi przepisami, ten jest z książki "podróże z thermomixem", ale przeze mnie trochę udoskonalony, gdyż w podstawowej wersji były zbyt kleiste, jak na mój gust tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja do śląskich klusek nie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 11, 2016 at 15:33.

    Ja do śląskich klusek nie daję jajka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gdy robię kluski nie w

    Zgłoszony przez rene2306 na lutego 11, 2016 at 14:31.

    gdy robię kluski nie w termomiksie daję jajko a tutaj nie dajesz jajka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze