thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
5 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 02/06/16
zmieniono dnia: 06/07/17

Składniki

potrzeba

  • 50 g octu jabłkowego
  • 250 g cukru Muscovado Dark (ciemnego)
  • 1 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki chilli, suszonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 20 g wody
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 centymetry korzenia imbiru
  • 1 jabłko
  • 1 Czerwona cebula
  • 500 g obranych łodyg rabarbaru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chutney z rabarbaru
  1.  Do naczynia włożyć czosnek, imbir i cebulę, rozdrobnić 3s/obr.8, przełożyć do innego naczynia. 

  2.  Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, gotować 5min./100stopni C/obr.1.

  3. Dodać pieprz, rozdrobnioną cebulę z czosnkiem i imbirem, rabarbar pokrojony w kawałki, jabłko pokrojone w kawałki, ocet, sól, kurkumę, cynamon, kolendrę, kmin, chili, goździki i rodzynki, ziele angielskie, gotować 45 min./100stopni C/ obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę postawić koszyczek.

  4. Wyjąć gożdziki, cynamon i ziele angielskie. Założyć miarkę i wymieszać 10s./obr.4 

  5. Przelać do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Obrócic do góry dnem i zostawić co najmniej na 10 minut. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chutney z rabarbaru

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?