thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 21/04/19
zmieniono dnia: 27/04/19

Składniki

Japanese Cotton Cheesecake

  • 6 porcji jajko, duże
  • 60 gramów mleka, pełnotłustego
  • 50 gramów masła, niesolonego
  • 160 gramów serka kremowego, typu Philadelphia lub Mascarpone lub sernikowy twaróg Deluxe z Lidla
  • 50 gramów mąki pszennej, przesianej ale może być orkiszowa biała lub ziemniaczana
  • 75 gramów cukru
  • 1 łyżeczek octu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wyłożyć formę fi 20 cm papierowym kółkiem na dno i walcem na obwodzie. Papier na obwodzie powinien być dużo wyższy niż brzeg tortownicy ( powinien mieć ok.10 cm)
  2. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Bez termoobiegu. Najlepiej góra+dół.
  3. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Zmielić cukier na puder 30sek./obr.10 i przełożyć do innego pojemnika.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić w lodówce.
  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" odważyć mleko, masło i serek kremowy 4min./50 stopni C/obr.2
    Przełożyć do innego naczynia by schłodzić masę.
    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umyć i osuszyć.
  6. Do schłodzonej masy dodać żółtka i ubijać 2-3 minuty na wysokich obrotach. Po czym dodać przesianą mąkę i wymieszać albo ręczną ubijaczką albo mikserem na niskich obrotach tylko do momentu pozbycia się grudek.
  7. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć motylek, wlać białka, 1 łyżeczkę octu i ubijać na sztywno ok.3 -4 min./obr.3. Gdy białka są już dosyć sztywne dodawać cukier puder w 3 partiach i dalej ubijać obr.3. czas zależy od jajek i ich temperatury. Powinny być jak na bezę.
  8. Do naczynia z masą serowo-maślano-mleczno-żółtkowo-mączną delikatnie na 3 razy wkręcić szpatułką ubite białka z cukrem.
  9. Surowe ciasto przelać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia i lekko postukać w blat - żeby pozbyć się dużych bąbli powietrza.
  10. Do piekarnika włożyć blachę głębokości ok.3-4 cm.
    Wlać do niej wrzątku - w zależności od wielkości blachy - na ok. 1,5-2 cm. Na środku połozyć 1 ręcznik papierowy - jednorazowy - chodzi o równomierne rozprowadzanie ciepła przez dno tortownicy.
  11. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni C.
  12. Tortownicę z ciastem włożyć do blachy z gorącą wodą do piekarnika.
  13. Piec w temp. 150 stopni C przez 1 godzinę.

Porady

Zabezpieczanie formy papierem jest ważne. Ułatwia wyjmowanie gorącego jeszcze ciasta z tortownicy.
Termoobieg sprawiał u mnie, że sernik upadał po wyjęciu z piekarnika.
Ręcznik papierowy pod formą w czasie pieczenia naprawdę pomaga.
Po upieczeniu wyjąć sernik na suchą ściereczkę.
Jak tylko temperatura foremki pozwoli - zdjąć obręcz i papier z obwodu sernika.
Po ostygnięciu odwrócić ciasto na DESKĘ DREWNIANĄ by pozbyć się papierowego kółka z dna i by się sernik nie przykleił "do góry nogami".
Z powrotem go odwrócić i voila tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Japanese Cotton Cheesecake czyli japoński sernik puszysty

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy