thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 19/12/14
zmieniono dnia: 22/12/14

Składniki

Piana na wierzch

  • 5 białka
  • 100 gramów cukru

Masa serowa

  • 1 szczypty soli
  • 2 budynie waniliowe, lub śmietankowe
  • 650 gramów mleka
  • 120 gramów oleju
  • 250 gramów cukru
  • 5 jajek
  • 1000 gramów sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka

Spód ciasta

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 125 gramów masła
  • 30 gramów cukru
  • 250 gramów mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód ciasta
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajko, 1 żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić 1 min/Ciasto"Ciasto" . Wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Podpiec przez ok 10 minut.

  2. Masa serowa
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  włożyć twaróg, jajka, cukier, budynie, wlać mleko oraz olej. Zmiksować  3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C).

    Masa jest dość rzadka, ale po upieczeniu będzie delikatna i puszysta.

  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  5. Prostokątną formę natłuścić i odstawić.

  6. Do suchego i czystego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru. Założyć pokrywę naczynia miksującego. Mielimy 10 sekund, obroty 10. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

  7. Piana na wierzch
  8. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre). Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, jednocześnie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier.

  9. Szybko i sprawnie, żeby sernik bardzo nie opadł. Wyjąć ciasto z piekarnika (po 50 min) pianę wyłożyć na ciasto, piec kolejne 10 minut (180°C).

  10. Odstawić do wystygnięcia na minimum 2 godziny przed pokrojeniem.

Porady

Nie pozostało już nic tylko czekać na pierwsze krople rosy, które będą pojawiać się stopniowo, kiedy sernik będzie się ochładzał.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Sernik z rosą - lekki jak chmurka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?