Czas przygotowania
25h 0min
Czas całkowity
35h 0min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Szybki puszysty omlet na słodko
- 3 jajka, Białka oddzielamy od żółtek
- 45 gramy cukru
- 30 gramy mąka tortowa, zwykła przenna
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Oddzielić białka od żółtek, do suchego czystego naczynia włożyć motylek, wlać same białka.
- Miksować białka na sztywną pianę. 4 min/obr. 3 W razie potrzeby przedłużyć czas ubijania.
- Ubite na sztywno białko przełożyć do osobnego naczynia.
- Do naczynia z motylkiem włożyć żółtka jajek.
- Dodać 45 gram cukru
- Miksować żółtka z cukrem na puszystą masę.3 min/obr. 3
- Wyjąć motylek. Dodać 30 gram mąki pszennej oraz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Miksować ciasto na gładką masę.1 min/obr. 4
- Masę z żółtek cukru i mąki przełożyć do naczynia z ubitym białkiem. Delikatnie wymieszać.
- Od razu smażyć - rozgrzać patelnie, dodać łyżeczkę margaryny do pieczenia, po jej roztopieniu przełożyć masę na patelnie i wygładzić. Przykryć pokrywką. Smażyć na wolnym ogniu lub 1/3 mocy grzewczej do uzyskania złotego koloru, następnie omleta delikatnie przewrócić i smażyć na drugiej stronie aż uzyska złoty kolor. W trakcie smażenia omlet powinien nieco urosnąć.
- Po usmażeniu niezwłocznie omleta przełożyć na talerz. Na talerzu omlet stygnąć nieco zmaleje.
- Omleta podawać bez dodatków na sucho, lub z ulubionym dżemem, sosem do deserów, nutellą lub polany syropem owocowy. Można również dodać owoce. UWAGA - omlet jest słodki, przed dodaniem innych dodatków warto go spróbować i ocenić ilość słodkich dodatków.
Porady
Omlet jest szybki i prosty w przygotowaniu. Należy też zadbać o sprawne przygotowanie masy z żółtek aby szybko dodać ją do ubitych białek, gdyż po dłuższej chwili zmieniają się na płynne. Omlet jest słodki i bardzo dobrze smakuje sam na sucho lub z dodatkami - ale należy go spróbować przed dodaniem innych słodkich składników.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?