- TM 31
Składniki
Masa jabłkowa
- 1200 g jabłek, (wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki)
- 15 g cukru
- 4 białka
Ciasto
- 450 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny, 1 kostka(zimnej z lodówki)
- 4 żółtka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Ciasto:
Do Termomixa włożyć składniki na ciasto wg podanej kolejności, wymieszać: czas ok 1,30 min obroty 5-6, pomagać sobie kopystką. Gdyby ciasto okazało się zbyt suche, dodać ewentualnie łyżkę śmietany. Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Masa jabłkowa: Nie jest konieczne mycie kielicha Termomixa.
Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach na mus, czas 8-10 sekund, obroty 6-7. Obie rozdrobnione porcje włożyć do kielicha, wsypać cukier, poddusić 10 min/Varoma/obroty 3. Przełożyć masę jabłkowa do miski i wystudzić.
Na noże w czystym i suchym naczyniu założyć motylek, wlać białka (pamiętajmy o szczypcie soli), ubić czas 3,30 min obroty 4.
Ubitą pianę wyłożyć do wystudzonej masy jabłkowego i wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 jego części rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać przygotowaną masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozkruszyć na masie jabłkowej.
Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min w tem. 160 stopni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jaka foremka do ciasta?
Szarlotka wyszla bardzo dobra. Wszystkie proporcje na ciasto i mase jablkowa OK. Jednak spod ciasta warto podpiec bo miejscami wygladalo jakby bylo jeszcze surowe, mimo ze pieklam w 180C przez 45 min.
Swietny przepis! Szarlotka wyszla wysmienita! Dziekuje i polecam
Dodalam do przetestowania
Etap przygotowania prosty, nie wymagający nakładu czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych
Zaraz ciasto idzie do piekarnika. Mmmm... smacznego