Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 02/09/16
zmieniono dnia: 14/05/17
Składniki
Sernik wiedeński
- 1000 g sera białego
- 250 g margaryny lub masła
- 50 g kaszy manny
- 8 jajek
- 300 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g słodkiej śmietany
- ew. rodzynki
- szczypty soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Białka ubić ze szczyptą soli za pomocą motylka - 3 min/obr.3 bez MT, przełożyć do dużej miski.
Cukier, masło i żółtka ucierać 5 min/obr.6
Po upływie 1 minuty dodawać stopniowo śmietanę, ser, pozostałe składniki i ucierać dalej 3 min/obr.6
Utarty sernik przełożyć do miski z pianą i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, obficie posypanej tartą bułką.
Piec ok. 1 godz., tem. 180 - 200 st.C
wykonanie
Porady
Jesli chcemy upiec sernik na dużej prostokatnej blaszce należy dwukrotnie zwiększyć gramaturę wszystkich składników. Sernik będzie dzięki temu bardzo wysoki.
Ja pianę z białek ubijam na końcu mikserem i łączę z masą serową.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
P
Upiekłam już dwa razy - sernik jest rewelacyjny a co najwazniejsze nie jest pracochłonny. Pianę z bialek z odrobiną soli ubijam osobno mikserem bo mi jest tak wygodniej.
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, sernik w smaku ok, ale jest tak rzadki, że trzeba go nakładać łyżką
Sernik rewelacyjny.Pierwszy raz upiekłam z gotowego, mielonego twarogu w wiaderku i wyszedł bardzo mokry od spodu,tak jak gdyby nie dopiekł się.Drugi raz upiekłam z twarogu w kostkach i wyszedł idealny.Dodaje polowe cukru, bo nie lubimy zbyt słodko i jest naprawdę pyszny.
Sernik rewelacyjny, przepyszny i prosty.Ja robiłam z sera w wiaderku następnym razem spróbuję z twarogu.Pycha pycha pycha
Poezja smaku. Właśnie się delektujemy.
Zawsze bałam się piec serniki. Przepis świetny, prosty i szybki a efekt WOOW! Polecam
agawolska: czy jak wkładam patyczek on ma być mokry ?
Zrobiłam sernik zgodnie z przepisem i niestety był zbyt puszysty i rozsypywał sie, rodzynki opadły na dno, W smaku bardzo dobry, ale mało efektowny. Moim zdaniem kasze nalezy zastapić mąką i ubic piane tylko z 6 jaj a 2 jaja wrzucic w całości.
Srnik PYCHA!!!!
Robię ten sernik już którys raz, i faktycznie jest przespyszny ale strasznie mokry od spodu - piekę w silikonowej ortownicy ze szklanym dnem.