Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
100
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Pierniczki
Ciasto
- 350 gramy miodu, można użyć miodu sztucznego, zalecam jednak naturalny
- 100 gramy cukru
- 100 gramy masła, w temperaturze pokojowej
- 1 porcji jajko
- 600 gramy mąki pszennej
- 1 łyżeczek kakao, zamiennie może być Karob, ale wtedy trzeba dać trochę mniej cukru
- 1 łyżeczek przyprawy piernikowej, można wsypać trochę więcej
- 1 łyżeczek sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Pieczemy 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pierniczki można polać dowolnie przygotowanym lukrem, posypać gotowymi cukierkami lub posłużyć się pisakiem do lukru i ozdobić według uznania.
- Pierniki są twarde, więc należy je umieścić w zamykanym szczelnie pudełku i pozostawić na ok. 2 tygodnie, aby zmiękły.
SMACZNEGO!
Przygotowanie ciasta
Wykrawanie pierniczków
Dekoracje
Kiedy jeść?
Porady
Do przepisu przydadzą się foremki do wykrawania o różnych kształtach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszne pierniczki!
zrobione wczoraj nie wiem czy wytrwają do świąt bo ciągle ktoś wykrada z puszki
są twarde ale przez to, że cieniutkie świetnie się chrupie😃
👍‼️
Pierniczki zrobione dzisiaj z podwójnej porcji. Wyszło ich bardzo dużo. Zaraz po przestudzeniu robią sie jak kamień. Teraz będą leżakować ok 3,5 tygodnia. Zapowiada sie obiecujaco. Próbowane jeszcze ciepłe mają wyraźnie miodowy aromat, sa pyszne.
Pierniczki są pyszne. Nie mogłam się oprzeć żeby nie spróbować Też dodałam ciut więcej przyprawy do pierników. Teraz czekają na Święta Polecam przepis
Pierniczki są rewelacyjne. Ja dodałam troszkę więcej przyprawy do piernikow. Po dwóch tygodniach polalam je polewa z białej i ciemnej czekolady.
Teraz zrobię kolejne na Święta, bo te zostały już zjedzone😆😛