- TM 31
Składniki
Ciasto:
- 1 cukier waniliowy
- 1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
- 80 g cukru
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g masła roślinnego lub margaryny
- 100 g miodu płynnego
- 1 jajko
- 350 g mąki
Lukier
- 200 g cukru
- 30 g wody lub soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. masło, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika podgrzać -czas 1 min, temp. 50st, obr. poz. 2, przestudzić
2. ustawić obr. poz. 4 i do przestudzonej masy dodać żółtko, następnie mąkę i sodę, wyrobi ciasto - czas 2 min, poz. interwał(kłosek) lub obr poz. 4
3. oddzielnie -w drugim naczyniu ubić pianę z białka- czas 2-3 min, obr. poz 4 (z założonym motylkiem),
4. dodać białko do ciasta, wymieszać, obr. interwał ok.1-2 min
5. rozwałkować ciasto na stolnicy
6. na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę układać małe, dowolnych wzorów ciastka, dekorować lukrem wg gustu i fantazji
7. piec w piekarniku -czas 10 min, temp. 150-170 st
Wykonanie lukru znajduje się w wskazówkach!
SMACZNEGO )
Porady
Przygotowanie lukru: 1. Zemleć cukier -15s/obr. 10 2. Dodać wodę lub sok z cytryny wymieszać 20s/obr.3-4 3. Lukrem polewać ciastka i przyozdobić.
LUKIER -lepszy-bielszy - polecam z książki Kuinarne ABC-do tego barwniki i mamy różne piękne kolory
200g cukru-mielimy na puder-30s/obr 10, do tego dodajemy 1 białko i 4-5 kropli soku z cytryny -ubijamy 20s/obr.6
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam pierniczki... są naprawdę pyszne.. kolejny rok je robiłam i znikają. Jeśli ciasto słabo się klei można dodać śmietany.