Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 100 g cukru
  • 10 żółtek
  • 2 TM śmietany kremówki
  • 1 TM mleka
  • 150 g masła
  • 800 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 TM spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cukier zmielić na cukier puder 20s/Turbo

    Dodać żółtka, śmietanę, mleko, masło miksować 5min/temp.50 C/obr.7

    Dodać mąkę, drożdże, skórę pomarańczową, spirytus, sól, cukier waniliowy mieszać 7min/Ciasto"Ciasto"

    Odstawić do wyrośnięcia, nadziać marmoladą i formować pączki.

    Smażyć na głębokim smalcu z dwu stron.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki luksusowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 21, 2011 at 15:12

    piekłam raz pączki wg przepisu z książki, którą dostałam przy zakupie TM ( Dobre Gotowanie ). były za mało pulchne . dziś postanowiłam upiec po raz kolejny wg przepisu " pączki luksusowe". jednak, za poradą mojej Mamy, pączki po uformowaniu zostawiłam na stolnicy do wyrośnięcia ( przykryłam ściereczką). pączki pięknie wyrosły i udały się rewelacyjnie. są bardzo pulchne i leciutkie. ważne aby piec we właściwej temp.tłuszcz nie może być zbyt gorący bo się zbyt zrumienią a w środku będą surowe. piekłam na smalcu rozgrzanym do 175 stopni ( temp.mierzyłam odpowiednim termometrem). wyszło mi 24 sztuki bo piekłam z mniejszej ilości mąki ( 500 g ) zmniejszając ilość innych składników.

    pusia