Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 11/04/20
zmieniono dnia: 11/04/20
Składniki
Ciasto
- 80 gramów drożdży świeżych + 10g cukru
- 225 gramów mleka 3,2%
- 110 gramów cukru
- 2 opakowania cukier waniliowy lub wanilinowy
- 150 gramów masła
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 3 jajka
- 600 gramów mąki typ 550 lub 500
- 200 gramów rodzynki sułtańskie
Kruszonka
- 100 gramów mąki pszennej typ 550 lub 500
- 75 gramów cukru
- 75 gramów masła (zimne)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki (oprócz masła na kruszonkę) powinny być w temperaturze pokojowej.
Porcja ciasta nadaje się na jedną dużą, podłużną formę 34 cm lub trzy mniejsze, podłużne foremki 21 cm. - Drożdże, 10 g cukru oraz mleko wlej do jednego naczynia. Odstaw na 15 minut.
- Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki włóż do naczynia. Rozdziel jedno jajko - żółtko dodaj do ciasta, a białko odstaw, posłuży do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
"Mieszanie" 2 minuty, 50 stopni, obroty 2. - Dodaj mąkę oraz rodzynki.
"Ciasto" 4 minuty, tryb interwał. - Przełóż masę do miski i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Do naczynia włóż składniki na kruszonkę.
"Mieszanie" 15 sekund, obroty 6.
Wstaw do lodówki. - Wysmaruj formę obficie masłem.
Przełóż ciasto do formy lub foremek. Posmaruj białkiem.
Posyp kruszonką. - Wstaw formę lub foremki z ciastem do zimnego pierkarnika.
Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra dół bez termoobiegu. - Po zakończeniu pieczenia otwórz piekarnik i pozwój mu lekko przestygnąć.
- Lekko przestudzone ciasto wyjmij z formy i połóż na kratce.
Dzięki temu równomiernie wystygnie i nie "spoci" się od spodu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rakuś12:Tak
Agary: Nie wkradł się błąd
80 gramów drożdży? Na tę ilość mąki w zupełności wystarczy połowa. Chyba do przepisu wkradł się błąd?
80 gramòw drożdży ???