thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 11/04/20
zmieniono dnia: 11/04/20

Składniki

Ciasto

  • 80 gramów drożdży świeżych + 10g cukru
  • 225 gramów mleka 3,2%
  • 110 gramów cukru
  • 2 opakowania cukier waniliowy lub wanilinowy
  • 150 gramów masła
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 600 gramów mąki typ 550 lub 500
  • 200 gramów rodzynki sułtańskie

Kruszonka

  • 100 gramów mąki pszennej typ 550 lub 500
  • 75 gramów cukru
  • 75 gramów masła (zimne)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Składniki (oprócz masła na kruszonkę) powinny być w temperaturze pokojowej.
    Porcja ciasta nadaje się na jedną dużą, podłużną formę 34 cm lub trzy mniejsze, podłużne foremki 21 cm.
  2. Drożdże, 10 g cukru oraz mleko wlej do jednego naczynia. Odstaw na 15 minut.
  3. Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki włóż do naczynia. Rozdziel jedno jajko - żółtko dodaj do ciasta, a białko odstaw, posłuży do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
    Mieszanie"Mieszanie" 2 minuty, 50 stopni, obroty 2.
  4. Dodaj mąkę oraz rodzynki.
    Ciasto"Ciasto" 4 minuty, tryb interwał.
  5. Przełóż masę do miski i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  6. Do naczynia włóż składniki na kruszonkę.
    Mieszanie"Mieszanie" 15 sekund, obroty 6.
    Wstaw do lodówki.
  7. Wysmaruj formę obficie masłem.
    Przełóż ciasto do formy lub foremek. Posmaruj białkiem.
    Posyp kruszonką.
  8. Wstaw formę lub foremki z ciastem do zimnego pierkarnika.
    Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra dół bez termoobiegu.
  9. Po zakończeniu pieczenia otwórz piekarnik i pozwój mu lekko przestygnąć.
  10. Lekko przestudzone ciasto wyjmij z formy i połóż na kratce.
    Dzięki temu równomiernie wystygnie i nie "spoci" się od spodu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Idealne ciasto drożdżowe

Wydrukuj:

Komentarze