Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto marchewkowe
- 150 g oleju, słonecznikowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 50 g orzechów włoskich, obranych
Krem serowy
- 80 g cukru
- 1 opakowania cukier waniliowy
- 300 g twarogu
- 20 g soku z cytryn
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5.
Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 45 min.
Krem serowy :
Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6.
Otrzymanym kremem posmarować ostudzone ciasto.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto bardzo proste,a jednocześnie bardzo smaczne. Niejednokrotnie zagosci na moim stole.
smakowity
robiłam bez smarowideł , bardzo smaczne polecam,
pozdrawiam,
Ela
Moje pierwsze ciasto marchewkowe i od razu zaszalałam! Zrobiłam torcik Dużo dłużej się piekło, pewnie dlatego, że w okrągłej foremce o średnicy 24 cm - 1 h i 15 minut. Wyrosło jak malowane.
Ciasto przekroiłam 2 razy, przełożyłam kremem zrobionym z 2 kostek twarogu po 200 g każda, reszta składników bez zmian, jak w powyższym przepisie. Polałam gęstym lukrem z cukru pudru.
Jak dla mnie w przepisie na ciasto jest za dużo cukru, następnym razem zdecydowanie dam mniej (150-200g max). Marchewka ma jednak swoją słodycz. Poza tym szybko się robi i mam przekonanie, że zjadłam coś warzynego, mimo że na słodko
Are you sure to delete this comment ?