Składniki
- 200 gramów maki pszennej twardej
- 90 gramów wody o temp. pokojowej
- 10 gramów naturalnego miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wlozyc wszystkie skladniki do naczynia: 20sek / obr 5. Przelozyc do miski, przykryc przezroczysta folia, przechowywac w szafce, kredensie... , w temp. nie wyzszej, niz 25°. Zostawic do wyrosniecia na 48 godzin. Po 48 godz., drozdze nalezy odswiezyc: przelozyc "ciasto" do naczynia- zwazyc ciasto!!! Zostawic w naczyniu, dodac make- waga maki ma byc ròwna z waga ciasta; dodac wode- waga wody= polowa wagi ciasta. Wyrobic 2min / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Odstawic ponownie do wyrosniecia na 48 godzin. Na powierzchni zacznie sie tworzyc " gabka"- fermentacja. Nastepnie powtarzac te operacje przez kilkanascie dni, codziennie. Pòzniej co 3 dni. Trzeba czasu i cierpliwosci na poczatku, ale jak juz drozdze w koncu beda gotowe, bedzie ich mozna uzywac do pieczenia chleba (wychodzi wyjatkowo smaczny, zdrowy, naturalny i lekkostrawny) i nie tylko. Czas jest potrzebny, by drozdze dojrzaly i nie byly bardzo kwasne. Drozdzy uzywa sie w miarze ok. 1/3, do stosunku maki z woda.Chleb i inne produkty utrzymuja sie dluzej swieze.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zapewne chodzi o mąkę durum. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością
Drozdze beda gotowe dopiero za 2-3 miesiace, potrzeba im czasu... Uzywane przed czasem, sa kwasne. Mozna ich uzywac i wczesniej, ale koncowy wynik nie bedzie maksymalny... Wyjdzie ich sporo, w kazdym razie. Po 2-3 miesiacach, jak beda gotowe, przelozysz je do zamykanego pojemnika i bedziesz przechowywac w lodòwce. Terminu waznosci nie ma, dobrze utrzymane, przezyja i ciebie . Jak ich bedziesz uzywac juz, wezmiesz 100g ( z reszta zrobisz, co chcesz), odswiezysz. . Rosna bardzo szybko. Na chleb- 600g maki i 330g wody, np. uzywamy 150g drozdzy=25g drozdzy swiezych. Na drugi dzien beda dobre do pieczenia, wiec bedzie ich juz ponad 100g- reszte wlozysz do lodòwki. Mozesz piec nawet codziennie. Jak wczesniej wspomnialam, z reszta zrobisz, co chcesz. Mozesz odswiezyc i wszystkie, tyle, ze w kròciutkim czasie bedziesz miala dom pelen drozdzy... chyba, ze gotowe podarujesz komus... znajomym, rodzinie, kazdemu po trochu . Mozna piec nie tylko chleb i bulki... takze ciasta i wszystko inne, zastepujac drozdze swieze, te ktòre kupujemy. Pamietaj- 25g= 150g tych "naszych", domowych, naturalnych. Mam nadzieje, ze wyjasnilam ci troche. Jak masz jeszcze jakies pytania lub watpliwosci, chetnie odpowiem . Milej niedzieli
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
ile kg drożdzy otrzymuje sie po kilkunastu dniach i jak dlugo i w jakich warunkach nalezy przechowywac gotowe drożdze
Veroniko, zapraszam, możesz osobiście z nią "przylecieć" . Mieszkam niedaleko lotniska Pyrzowice. U nas takiej mąki ani pszenicy nie ma. Ja nie spotkałam, albo to u nas inaczej się nazywa. Ponieważ nie jestem zawodową kucharką, staram się dużo czytać na temat produktów używanych w kuchni. Na temat mąki też coś poczytałam i najbardziej zbliżona to Twojej wydaje mi się mąka typ 500 Poznańska lub Krupczatka.Typ maki określany jest zawartością popiołu, który wskazuje na ilość składników mineralnych w danym jej rodzaju. O ilości popiołu wskazuje zaś stopień przemiałłu mąki. Im bardziej jest oczyszczona, tym ma niższy typ. Najczęściej jest używana mąka o typie zbliżonym do 500, co oznacza, że w 100kg mąki jest około 500g popiołu. To trochę wykładu ze strony www.odzywianie.info.pl Może kogoś to zainteresuje.Swoją drogą, to bardzo pracochłonne te drożdże. Chyba jestem za leniwa, żeby je wykonać.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, pszenica twarda, zwana tez pszenica makaronowa... Zawiera sporo bialka, jest o wiele bardziej wiec wartosciowa... Robi sie z niej makaron, np. spaghetti, bez dodawania bialka, wlasnie dzieki bogatemu skladowi maki, pszenicy... Lepiej nie umiem wyjasnic... Jesli nie znajdziesz w sklepie, spròbuj zapytac w piekarni, samego piekarza... on powinien wiedziec... U nas jest w kazdym sklepie... Nie umiem ci pomòc w inny spòsòb... Podesle ci ze 2-3 kg???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veronika, co to za mąka twarda?:O
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"