Składniki
- 3 strąki wanilii
- 1 szklanka wódki (można również użyć brandy lub rumu)
- szklany słoiczek, butelka (z zakrętką)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
przepis nie na TM ale nie sposób się nie podzielić z Thermomaniakami
laski wanilii przeciąć wzdłuż i (bądź też na pół, aby po zalaniu alkoholem były całkowićie zanużone) umieścić w słoiczku lub butelce i zalać alkoholem tak, aby były zanużone.
odstawić w chłodne i ciemne miejsce (ale nie do lodówki) na 2 miesiące od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie nabierze pełnego aromatu i można go stosować.
Ekstrakt jest bardzo wydajny. Stosować wedle upodobań 2-3 łyżeczki na 1 kg produktu.
to wspaniały naturalny zastępnik sztucznych aromatów!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Warte spróbowania 👍
Dopiero co znalazłam tą stronę i zarejestrowałam się..... Zaczęłam przeglądać przepisy i od razu trafił mi się taki rarytas Dziękuję bardzo
Przepis porywam do swoich ulubionych i w najbliższym czasie zrobię, tym bardziej, że cukier waniliowy robię od dawna a ekstrakt kupowałam ale mam nadzieję że dzięki przepisowi za który dziękuję więcej nie kupię tej chemii
nie ma za co dziękować mój ma juź ponad rok. jak mi ubywa dokładam kolejną laskę i dolewam alkoholu. W podobny sposób można zrobić wspaniałe aromaty cytrynowy i pomarańczowy ze skórek również polecam
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Super. Dodaje do wyprobowania kupie wanilie i do buteleczki dzieki Lidio
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu, polecam Robię od lat wg takiego samego przepisu i jest świetnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast a czasami do kawy Polecam!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Świetna sprawa! Znalazłam przepis przypadkiem. Kto juz robił? Pochwalcie się. Ja zrobię wkrótce, przyda się do ciast i biszkoptów.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Super sprawa! Napewno super produkt i napewno sobie zrobię
Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda.
Potwierdzam, jest super Sama tez taki robie od kilku lat i nic go nie zastapi
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nigdy nie robiłam, ale muszę spróbować dziekuję za przepis
Are you sure to delete this comment ?