Składniki
1 ekstrakt 250ml
- skórka z dużego owocu pomarańczy, (lub cytryny, limonki)
- 125 g wody przegotowanej i ostudzonej
- 125 wódki 40 %
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Do obierania najlepiej posłużyć się obieraczką do warzyw. Skórkę drobniutko pokroić lub poszatkować w TM, ale przy tej ilości skórki raczej nie warto brudzić naczynia Pokrojoną skórkę wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki)
Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu. Termin ważności: 1 rok.
Porady
To rewelacyjny sposób by Wasze świąteczne wypieki pachniały naturą, a nie sztucznymi aromatami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
To białe pod skórką wcale nie jest gorzkie, bo jest słodkawe a zawiera tak wiele pożytecznych składników, że warto je wrzucić do soku kiedy robimy sok. Nie nazywa się albedo. Proszę sprawdzić co to jest albedo Poza tym - fajny przepis.
Wypróbowane, polecam !
Super przepisik, jutro go sobie przygotuję dziekuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Taki tez robie ale podobnie jak Vercia dodaje wiecej skorek - z 1kg owocow roznych i do tego 100g brazowego cukru.
Suepr Lidio, ze podalas te przepisy, naturalne zawsze lepsze
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo podobne do LIMONCELLO , tam jest wiecej skòrek i cukier U mnie jeszcze stoi 7 butelek, pycha
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
polecam również wykonanie ekstraktu z prawdziwej wanilii. Swój zrobiłam w marcu i dopiero teraz czuję, że nabrał walorów aromatycznych.
http://www.przepisownia.pl/przepisy/ekstrakt-z-wanilii/341186
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
dzięki i zabieram się za zrobienie-też wolę naturalne od "sztuczydeł"
już poprawiłam. chyba jakiś chochlik się wdarł i zjadł mi część przepisu
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Witam,
bardzo interesujące -zaciekawiło mnie to, ale - przydałby się jeszcze tylko sposób zrobienia ekstraktu
pozdrawiam!