Składniki
,
- 1300-1500 g mirabelek
- 330 g cukru
- 1 opakowania dzemixu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mirabelki myjemy.Napelniamy owocami naczynie miksujace do pelna- jest to ok.1,3kg-1,5kg. Nastawiamy obroty wsteczne, temp.100stopni, czas 10minut. W czasie gotowania mirabelek przygotowac nalezy koszyczek z podpieta kopystka. Koszyczek nalezy wlozyc do duzej miski. Po gotowaniu przelewamy mus do koszyczka i mieszamy mus lyzka tak dlugo az w koszyku zostana skorki i pestki
Po zagotowaniu musu z dzemixem i cukrem przelewamy go do sloikow. Sloiki stawiamy dnem do gory przez pierwsze 10 minut.
smacznego
Mus mirabelkowy z miski wlewamy do naczynia miksujacego, przy wlaczonej wadze. I tutaj dalej nalezy postepowac wg zalecen na dzemixie w zaleznosci od wagi musu. Ja dodalam dzemix delecty, nastawilam, obroty 2, temp. 100st. czas 15 minut- i tutaj uwaga- nalezy obserwowac temperature, jak tylko mus z dzemixem osiagnie 98-100 stopni dodajemy 330g cukru i gotujemy calosc tylko 2 minuty- postepowalam wg zalecen z dzemixu. Dlatego nastawiony wstepny czas 15 minut jest czasem orientacyjnym nastawionym pod wskazowki z dzemixu. Samo gotowanie trwa duzo krocej.
1. przygotowanie musu
3. napelnianie sloikow
2. gotowanie musu z dzemixem i cukrem
Porady
w zaleznosci od uzytego dzemixu dodajemy odpowiednia ilosc cukru, warto tez zwazyc wlewany mus mirabelkowy do naczynia i wtedy do jego wagi dobieramy ilosc dzemixu i cukru- wtenczas na 100% wyjdzie wspanialy dzem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dżem wyszedł super zamiast żelfixu dodałam taki bio z dodatkiem pektyny znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością
Jolanta Bakłażec: Jolu ja też unikam chemii jak ognia, ale nie wiem czy w tym przypadku to ma sens. Tak długie gotowanie zabija bardzo dużo witamin, a lepiej mieć bomby witaminowe z odrobiną chemii czy jałowy dżem bez chemii. Nie wiem, to jest moje spostrzeżenie, jakiś fachowiec musiałby się wypowiedzieć.
Cieszę się, że jako pierwsza podejmuję wyzwanie. Dostałam mirabelki i szkoda by było, żeby się zmarnowały. Nie dałam w prawdzie dżemfixu, ponieważ nie lubię "chemii", w zamian za to gotowałam 2 razy po 30 minut.
Początkowo obawiałam się, jak usłyszałam "szczęk"pestek - obroty 0,5 - ale zaryzykowalam. Po przecedzeniu uzyskałam czysty skarb. Nieco płynny, ale uznałam, że i tak wypróbuję przepis dalej.
Smak, kolor i zapach - NIEPOWTARZALNE. Bez dżemfixu przypomina mi, co prawda, sok, ale mnie to nie przeszkadza. Pysznosci. Najwyżej bede dodawala do herbatki